"Black Beauty" kan lösa Mars gåtor

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Meteoriten "Black Beauty" kan avslöja hemligheter om planeten Mars.
Foto: Nasa

Dess namn är "Black Beauty".

Och den 4,4 miljarder år gamla meteoriten kan nu avslöja nya hemligheter kring liv på Mars.

– Det är min favoritmeteorit någonsin, säger professorn Carl Agee till CNN.

Den upptäcktes 2011.

Sedan dess har Mars-meteoriten "Black beauty" förbryllat, samt fascinerat forskare runtom i världen.

Nu har de första rapporterna kommit kring dess innehåll. Och de öppnar flera dörrar till att börja förstå mars första tid som planet.

– Den är olik alla andra meteoriter från Mars som vi har hittat tidigare, säger Carl Agee.

"Ganska fantastiskt"

Inuti meteoriten har man hittat 10 till 30 gånger mer vatten än hos tidigare meteoriter från Mars. Här finns också kristaller som tyder på att den tillhörde planeten under början på dess existens, det vill säga mindre än 100 miljoner år efter att den uppkom, skriver CNN.

– Det är ganska fantastiskt att vi har ett sådant här gammalt exemplar, säger Munir Humayun, professor vid universitet i Florida.

Forskare har också letat efter fossiler på tidigare livsformer på Mars, men än så länge har inga dykt upp. Däremot hoppas man på att hitta kemiska bevis på primitivt liv gömda inuti meteoriten.

– Om vi skulle börja leta efter bevis på liv på mars, så skulle det vara här, i den här meteoriten, som vi skulle börja, säger Munir Humayun.

Haglade kometer och asteroider

Efter upptäckterna beskriver han den dåvarande levnadssituationen på Mars som "väldigt beboelig" på grund av det rådande klimatet där vatten och koldioxid fanns i atmosfären, samtidigt som hav kan ha täckt planetens yta.

Efteråt präglades Mars utveckling av asteroider och kometer som haglade mot planeten och som gjorde att atmosfären och haven försvann.

– Om det någonsin fanns en biosfär på Mars, så är det vid den här tidspunkten som den skulle ha varit, säger Munir Humayun.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.