Favoritmat. En del djurparker slaktar sina björnar. Enligt Staffan Åkeby, chef för Skånes djurpark, är björnkött eftertraktat bland vissa gourmetrestauranger.
Favoritmat. En del djurparker slaktar sina björnar. Enligt Staffan Åkeby, chef för Skånes djurpark, är björnkött eftertraktat bland vissa gourmetrestauranger.

Björnungarna slaktas - säljs till lyxkrogar

Publicerad
Uppdaterad
Skånska djurparker avlivar djur i onödan.
Björnungar slaktas och säljs till lyxkrogar.
Djurparkerna struntar medvetet i födelsekontroll som p-piller. De vill få publik och publicitet och man låter fler djurungar födas än vad man klarar av. När säsongen är över måste en del ungar slaktas eller avlivas. Misstankarna framförs av gymnasieeleven Malin Langöe i Lund som skrivit ett projektarbete om Skånes djurpark. "Borde använda p-piller" - Min slutsats är att Skånes djurpark borde använda p-piller när man inte lyckas överlåta, sälja eller byta sina djur, säger hon. Men svenska djurparker har oftast en annan syn. - Det normala är att låta djuren ha sitt naturliga beteende och fortplanta sig. Sen kommer det an på oss att plocka bort ungarna i den takt som modern förskjuter barnen, säger Staffan Åkeby, chef för Skånes djurpark. 2001 föddes 379 djur i Skånes djurpark. Bland ungarna fanns björn, vildsvin, mård, kronhjort och älg. En del kunde säljas, överlåtas eller bytas. Resten gick till slakt eller avlivades. Säljer köttet Vissa djurparker slaktar lamm, gris, vildsvin, dovhjort och älg, säljer sedan köttet till krogar och butiker. Andra djurparker tycker inte det är moraliskt att äta köttet och väljer att använda de döda djuren som foder. Rovdjuren går nästan alltid till foder. Undantaget är björn som enligt Åkeby är eftertraktat bland vissa gourmetkrogar. "Bättre djurhållning" Bengt Röken, veterinär vid Kolmårdens djurpark har samma inställning som Åkeby. - Detta är en bättre djurhållning än att stympa djuren genom kastrering eller p-piller.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag