Björnen anföll Kalle: "Aldrig varit så nära"

Björnen rusade ut ur idet mot Kalle Persson med öppen käft.
Foto: Privat
Kalle Persson var orolig att han aldrig skulle få träffa sin familj igen.
Foto: Privat
Skottet satt mitt mellan ögonen på björnen.
Foto: Privat
"Jag har mött björn tidigare, men det har aldrig varit så här nära och att de anfaller", säger Kalle Persson.
Foto: Privat

Kalle Persson, 22, väntar en dotter nu i dagarna.

Men när en björn gick till attack mot honom i helgen var han rädd att aldrig få träffa sin familj igen – eller sin ofödda dotter.

– Den kom utrusande ur idet med öppen käft rakt emot mig. När skottet gick var den tre meter ifrån, säger Kalle Persson.

Kalle Persson, 22, från Ljusdal åkte ner till Tärnsjö, Uppland, i helgen för att jaga vildsvin med en vän. Väl ute i skogen på lördagen delade jaktlaget upp sig, och Kalle Persson tog följe med hunden Ejka, 4, och en bekant som skulle lära sig jaga vildsvin med hund.

Efter två tre timmar ute i skogen kom de till en tät ungskog. Då fick Ejka vittring på något.

– Hon for in i skogen. 200 meter fram började hon skälla ståndskall. Vi var ganska säkra på att det var vildsvin, eller kanske en grävling. Det var ett aggressivt skall, så vi började smyga dit, säger Kalle Persson.

Skogen var så tät att man bara kunde se runt tre meter in i den och Kalle Persson gick närmare och närmare hunden.

– Hon for in och ut hela tiden, som om hon blev skrämd av något. Vi försökte smyga runt tätningen. Sen tog jag ett par steg ut och tittade rakt mot där hon stod och skällde. Då såg jag att det var ett hål in under en gran. Då förstod jag att det inte var ett vildsvin, utan något annat. Samtidigt som jag tänkte det kom björnen upp ur idet, fyra meter framför mig. Då tänkte jag "shit, hur fan beter jag mig nu?".

"Öppen käft emot mig"

Kalle Persson höjde geväret och bestämde sig för att backa därifrån. Han hann ett halv steg, säger han.

– Då kom den utrusande ur idet med öppen käft rakt emot mig. När skottet gick var den tre meter ifrån.

Björnen föll till marken direkt efter första skottet. Sen sköt Kalle Persson ett skott till för att försäkra sig om att björnen hade dött.

– Hon var död efter första skottet, konstaterade vi sen. Skottet satt mitt mellan ögonen.

Det tog ett tag för Kalle Persson att smälta det som hände ute i skogen. När björnen rusade mot honom hann han bara tänka en sak:

– "Det här går åt helvete", tänkte jag. Jag har mött björn tidigare, men det har aldrig varit så här nära och att de anfaller.

Medan Kalle Persson och jaktkamraten väntade på polisen och länsstyrelsen satte de sig ett 40-tal meter från björnen. Då började Kalle tänka på vad som hade kunnat hända.

"Fanns ingen annan utväg"

Hemma i Ljusdal väntar hans gravida flickvän och ett bonusbarn – en treårig son. Det nya barnet, en dotter, är beräknat till den 22 januari.

– Om inte skottet hade träffat där det gjorde, hur det hade slutat då. Det var så mycket tankar som började snurra, på familjen hemma och så. Det är alldeles här i dagarna jag ska bli pappa.

– Jag var inställd på att inte behöva skjuta, men det fanns ingen annan utväg än att trycka av.

Både polisen och länsstyrelsen har kontrollerat händelsen och ingen i jaktlaget misstänks för brott efter skotten. Det bedöms som nödvärn. Björnen har förts till statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala, rapporterar P4 Uppland.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.