Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Björn Ulvaeus skänker 1 miljon för pressfrihet

Björn Ulvaeus donerar en miljon till organisationen Reportrar utan gränser. "Deras arbete är alltid lika viktigt och det vill jag stödja", säger den forna Abba-medlemmen i ett pressmeddelande.
Foto: Alexander Natruskin

Hoten mot press- och yttrandefriheten har ökat på senare år enligt Reportrar utan gränser.

Och nu får organisationen stöd av Björn Ulvaeus – som skänker en miljon kronor till verksamheten.

– Deras arbete är alltid lika viktigt och det vill jag stödja, säger den forna Abba-medlemmen i ett pressmeddelande.

Reportrar utan gränser arbetar för att främja press- och yttrandefriheten i världen.

De senaste åren har organisationen dock tvingats konstatera i ett antal rapporter att hoten mot de båda rättigheterna har ökat dramatiskt.

I november förra året kidnappades reportern Magnus Falkehed och fotografen Niclas Hammarström under en reportageresa i Syrien och släpptes inte förrän  en dryg månad senare. Under sin bevakning av krisen på Krim i mars i år hotades Expressens Mats Larsson med Kalasjnikov av uniformerade gränsvakter, och samma månad mördades Sveriges Radios uppskattade Asienkorrespondent Nils Horner i arbetet i Afghanistans huvudstad Kabul.

För att nämna några exempel.

Minskat finansiellt stöd

Därtill har det finansiella stödet till Reportrar utan gränser minskat på senare år.

Men nu väljer den forna Abba-medlemen Björn Ulvaeus att donera en miljon kronor till organisationen.

– De står upp för det fria ordet, reportrarna utan gränser, ofta med fara för eget liv och de påminner oss ständigt om hur dyrbar och omistlig yttrandefriheten är. Deras arbete är alltid lika viktigt och det vill jag stödja, säger Björn Ulvaeus i ett pressmeddelande.

Firar 20-årsjubileum

Reportrar utan gränser bildades som "Reporters sans frontières" i Frankrike 1985 och har funnits i Sverige sedan 1994.

– Vi på Reportrar utan gränser är naturligtvis jätteglada för det här stödet. Det ger oss en möjlighet att investera långsiktigt i vår verksamhet till försvar för press- och yttrandefrihet. Vi har funnits i 20 år i Sverige och nu kan vi lägga ut vägen mot framtiden. Det är verkligen ett stöd i rättan tid, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.