Björn Ulvaeus. Foto: Sven LindwallBjörn Ulvaeus. Foto: Sven Lindwall
Björn Ulvaeus. Foto: Sven Lindwall
"Om övervakningskameror kan hjälpa oss i kampen mot islamisterna, så säger jag utan förbehåll ja till att vi installerar långt fler av dem", skriver Björn Ulvaeus i SvD. Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL"Om övervakningskameror kan hjälpa oss i kampen mot islamisterna, så säger jag utan förbehåll ja till att vi installerar långt fler av dem", skriver Björn Ulvaeus i SvD. Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL
"Om övervakningskameror kan hjälpa oss i kampen mot islamisterna, så säger jag utan förbehåll ja till att vi installerar långt fler av dem", skriver Björn Ulvaeus i SvD. Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL

Björn Ulvaeus: Behövs mer övervakning

Publicerad

Mer övervakning är den bästa metoden för att undvika fler terrordåd, anser Björn Ulvaeus.

Han menar att människor borde kunna offra integriteten för det.

– Jag har hela mitt vuxna liv varit en ”publik person”. På sätt och vis har jag alltså så länge jag kan minnas levt under övervakning. Om övervakningskameror kan hjälpa oss i kampen mot islamisterna, så säger jag utan förbehåll ja till att vi installerar långt fler av dem, skriver Björn Ulvaeus i SvD.

Björn Ulvaeus börjar sin debattartikel i Svenska Dagbladet med att konstatera att belgisk polis misslyckats med sitt uppdrag, men att det skulle vara värre om något liknande hände i Storbritannien, eftersom fler litar på brittisk säkerhetstjänst.

För att i framtiden undvika terrordåd är det bästa sättet samordna europeiska insatser och att öka övervakningen, anser han. En gemensam databas i Europa där alla iakttagelser av terrorister matas in är IS och al-Qaidas mardröm.

– Så varför finns det inte en sådan? frågar Björn Ulvaeus.

Livet som kändis

För den vanliga medborgaren skulle ökad övervakning innebära ökad kontroll. Men Ulvaeus anser att integritet inte handlar om ifall man "blir iakttagen på gator och torg".

Eftersom Björn Ulvaeus varit känd under större delen av sitt liv menar han sig ha upplevt en situation som liknar intensiv övervakning – men att det inte påverkat hans liv.

– Inte alls. Ni kanske ­tycker det låter konstigt, men, nej, det hade inte spelat någon roll. Om någon tar en bild av mig när jag går över Leicester Square och om säkerhetspolisen i Paris, London och Hamburg i nästa sekund vet att jag befinner mig just där, so what? Hur jag än vänder och vrider på det kan jag inte se att det skulle ha någon betydelse, skriver han i SvD.

"Fler kameror bör installeras"

Om övervakningskameror kan hjälpa till i kampen mot terrorismen borde fler installeras, fastslår Björn Ulvaeus, som menar att alla vill bli "sedda".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag