Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Björn Söder: Låt kungen föreslå statsminister

Björn Söder (SD) petades som andre vice talman. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Söder tycker att kungen bör få talmannens uppgift att utse talman. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Björn Söder petades som andre vice talman.

Nu vill SD-ledamoten att kungen tar över talmannens uppgift att föreslå statsminister, rapporterar Aftonbladet.

”Valet till talman och talmansämbetet i sig skulle därmed undgå att dras in i politiska fulspel som skedde 2018”, skriver Söder enligt tidningen.

Sverigedemokraternas Björn Söder petades från posten som andre vice talman efter valet, till förmån för Vänsterns Lotta Johnsson Fornarve.

Fulspel, enligt Björn Söder som nu tycker att talmannens uppgift att föreslå statsminister ska tas bort. Detta skriver han i en motion i riksdagen, enligt Aftonbladet.

Söder anser att kungen i egenskap av statschef ska få tillbaka ansvaret att föreslå en ny statsminister för riksdagen.

Björn Söder: Låt kungen föreslå statsminister

”Inget av blocken har längre egen majoritet och möjligheterna att bilda regering utifrån blocken har försvårats. Detta har lett till att även talmansrollen dragits in i det politiska spelet om regeringsmakten på ett sätt som vi tidigare inte upplevt. I och med talmansvalen 2018 slogs också all tidigare praxis ut”, skriver Björn Söder i sin motivering enligt tidningen.

Talmannen har blandats in i ett ”smutsigt spel” och ”partipolitiska strategier” kring valet av statsminister hävdar Söder och fortsätter:

”Därför bör ansvaret för att föreslå ny statsminister för riksdagen flyttas tillbaka till statschefen, som står helt utanför partipolitiken. Både valet till talman och talmansämbetet i sig skulle därmed undgå att dras in i politiska fulspel som skedde 2018, vilket inte är värdigt ämbetet eller riksdagen”.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!