Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Björn Söder: Här är  Almqvist nya jobb

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Björn Söder.
Foto: Olle Sporrong

Efter avhoppet från riksdagen - nu ska Erik Almqvist jobba med ett medieprojekt som SD drar i gång. 

Det säger SD:s partisekreterare Björn Söder till TT. 

– Vi kommer att anlita hans bolag som konsult, säger Söder. 

På söndagen meddelade Sverigedemokraterna genom ett pressmeddelande att den före detta ekonomisk-politiske talespersonen Erik Almqvist lämnar både riksdagen och partiet. 

Anledningen är den film som Expressen publicerade i november där Almqvist är inblandad i ett bråk på Kungsgatan i centrala Stockholm. 

Filmen från sommaren 2010 visar hur Almqvist skriker rasistiska och sexistiska glåpord och sedan beväpnar sig med järnrör. 

– Efter en hel del diskussioner har vi tillsammans landat i en ståndpunkt om att det gagnar varken Erik eller partiet att han fortsätter i riksdagen. Han har väl precis som vi insett att det blir svårt för honom att fokusera på politik efter det som har hänt. Jag tycker att det är ett ansvarsfullt beslut som Erik har fattat, säger Björn Söder, SD:s partisekreterare till TT.

Ska jobba med webb-tidning

Efter skandalfilmen lämnade Almqvist sitt uppdrag som ekonomisk-politisk talesperson. Han tog en timeout och åkte bland annat till Budapest i Ungern för att fundera på sin framtid. 

När han nu lämnar riksdagen och partiet ska han fortsätta jobba för SD. Enligt Björn Söder ska Almqvist nu arbeta med ett medieprojekt som SD ska dra igång. 

Bolaget Samtid och framtid, som helägs av SD och som till hösten 2013 ska dra i gång egen medieverksamhet med egen webb-tv och webb-tidning, ska samarbeta med ett bolag som ägs av Almqvist.

– Vi kommer att anlita hans bolag som konsult, säger Söder.

"Syssla med infrastrukturen."

Enligt honom ska Almqvist "dra i gång infrastrukturen" kring projektet. Det innebär bland annat att utveckla affärsplan, bedriva rekrytering och hitta betalningslösningar samt prenumeranter till projektet, säger Söder.

– Han kommer inte att bli ansvarig utgivare eller redaktör, utan syssla med infrastrukturen.

Söder vill inte gå in på hur mycket partiets bolag kan tänkas komma att betala till Almqvists bolag.

 Har partiet några andra ekonomiska uppgörelser med honom? 

– Nej, det har vi inte.

Inte rätt till ersättning

Enligt Söder har Almqvist när han nu lämnar inte rätt till någon ersättning från riksdagen eftersom han inte suttit i tre år.

Söder uppger att kontakter regelbundet förekommit mellan Almqvist och olika personer i partiet sedan denne lämnade posten som ekonomisk-politisk talesperson. Söder påminner också om att partiledningen har manat Almqvist att allvarligt överväga sin framtid i riksdagen.

 Hans situation blev ohållbar ur partiets synvinkel? 

– Ja, och det har ju också Erik insett.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.