Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Björn Söder anklagas för antisemitiskt angrepp

Björn Söder.Foto: RIKSDAGEN
George Soros.Foto: FRANCOIS MORI / AP TT NYHETSBYRÅN
Björn Söder (SD)Foto: ANNA-KARIN NILSSON

SD-toppen Björn Söder hävdar att det är finansmannen George Soros som ”drar i trådarna” i europeisk politik.

Nu anklagas han för att spä på antisemitiska myter – men själv avfärdar han kritiken.

– De som inte vill att man riktar kritik mot honom drar det kortet, säger han.

Zoltán Kovács, talesperson för Ungerns regering, besökte förra veckan Sverige. Han fick inte möta någon från regeringen, men väl riksdagens utrikesutskott.

Hans Wallmark, moderat vice ordförande i utskottet, sa efteråt till TT att han oroas över regeringen Orbáns ifrågasättande av den liberala demokratin.

– Vi hade ett rätt långt resonemang om det. Det är viktigt att slå vakt om det som är vår demokratis innehåll – mediafrihet, rättsstaten, öppenhet och respekt för minoriteter, sade Wallmark.

Zoltán Kovács, talesperson för Ungerns regering.Foto: MARTIN FEJER

Björn Söder bad om ursäkt

Björn Söder, sverigedemokratisk ledamot av utrikesutskottet, bad i stället Zoltán Kovács om ursäkt för hur den svenska regeringen, som han ser det, lägger sig i Ungerns inre angelägenheter.

– Det ungerska folket har med god marginal röstat fram Fidesz till makten, inte bara en utan upprepade gånger, säger han.

Organisationen Freedom house, har i år sänkt sitt betyg till Ungern, som nu som enda EU-land räknas som bara delvis fritt.

Freedom house beskriver en utveckling där regeringspartiet Fidesz sedan man tog makten 2010 har genomdrivit konstitutionella förändringar som har möjliggjort att man tagit kontroll över landets oberoende institutioner. 

På senare tid har regeringen vidtagit åtgärder som hindrar oppositionella grupper, journalister, universitet och icke statliga organisationer från att verka fritt, enligt Freedom house. När Expressen för ett par veckor sedan mötte Zoltán Kovács i Budapest sa han dock att den ungerska regeringen inte oroas av sänkningen.  

– Inte alls. Det är inte Freedom House som väljer Ungerns regering, utan det ungerska folket. Vi har sett en tendens hos Freedom House, och andra organisationer som sponsras av personer med George Soros världsåskådning, att göra allt för att nedgradera Ungern, sa Kovács. 

Skyller på George Soros

Björn Söder menar också att Freedom house har låg trovärdighet eftersom organisationen enligt honom finansieras av den ungersk-amerikanske finansmannen George Soros.

– Därför ska man ta deras rapport med en nypa salt, säger Söder.

Freedom house finansieras huvudsakligen av USA:s regering och den ungerska regeringen har upprepat beskyllt just Soros för landets dåliga placering på frihetsindexet. Fidesz har också i affischkampanjer beskyllt George Soros – som är född i Ungern – för att tillsammans med EU-kommissionens ordförande konspirera för att översvämma Europa med migranter.

Så här sade Björn Söder om George Soros under mötet med Zoltán Kovács, enligt tidningen Samhällsnytt:

”Vad beträffar George Soros så anser jag att han är en av de farligaste män (sic) för tillfället. Den påverkan han har på politiska grupperingar och partier i Europa är skrämmande. [..] De senaste diskussionerna inom EPP-gruppen visade klart och tydligt att han är den som drar i trådarna. Det skrämmer verkligen mig.”

Björn Söder bekräftar för Expressen att han i det stora hela är korrekt citerad. Han hävdar alltså att det är Soros verk att Fidesz nyligen stängdes av från den kristdemokratiskt konservativa partigruppen i Europaparlamentet, EPP, på begäran av övriga medlemspartier, däribland svenska M och KD.

– Jag vet inte om jag sade ”farligaste”. Men att han som icke folkvald ska sitta och ta beslut om vad som ska hända, det är ju det som Fidesz har kritiserat honom för, säger Söder till Expressen.

Vad har han fattat för beslut?

– Nej, men att han i sin roll med sina pengar och liknande ... det är klart att om man betalar en massa pengar så gör man inte det utan att man också vill ha någon utdelning för dem.

Vet man att han har påverkat EPP-gruppen?

– Ja, det är klart att man vet. Det finns väldigt många bevis på nätet hur han umgås och är på möten med många av partierna som är med i EPP, och hur nära vänner de är.

Anklagas för antisemitism

Henrik Bachner, som forskar om antisemitism, säger till tidningen Expo att Björn Söder går bortom en saklig kritik av George Soros och att Söders uttalanden ger stöd åt antisemitiska föreställningar om en världskonspiration styrt av den judiskättade miljardären.

– Här tycks Söder framställa Soros som en mytisk omnipotent kraft som verkar i det fördolda, där politiska partier i Europa blir instrument och marionetter för hans påstått hotfulla och destruktiva verksamhet, säger Bachner till Expo.

Björn Söder avfärdar kritiken.

– Det blir bara bisarrt. Vad har Soros bakgrund med detta att göra? De som inte vill att man riktar kritik mot honom drar det kortet. 

Att påståenden om George Soros så ofta förekommer i uppenbart antisemitiska sammanhang – vad tänker du om det?

– Det finns säkert antisemiter som tycker att det är väldigt viktigt vad han har för bakgrund. För mig är det fullständigt oväsentligt. Det handlar om en väldigt förmögen människa som använder sina pengar för att utöva makt. Oavsett vem det är så är det lika illa.

SD-ledaren Jimmie Åkesson ser inga problem med Björn Söders uttalanden.

– Jag tycker att det är en ganska ointressant debatt. Björn Söder är dessutom riksdagens främsta Israelvän, så jag har väldigt svårt att förstå den kopplingen, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.