Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Björn Olsens misstag om viruset: ”Enormt osäker”

Se långintervjun med Björn Olsen om Sveriges stratego.
Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG / IBL
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND FREDERIK WENNERLUND
Peter Englund förstår att Björn Olsen ändrat position: ”Det är rimligt och vad man kan förvänta sig av någon så pass kunnig. Min poäng var att visa att han inte varit så kritisk och förutseende som Tegnell-hatarna okritiskt hyllar honom för”, säger han.
Foto: Privat

Björn Olsen har blivit känd som en av de största kritikerna av Sveriges strategi under coronapandemin, men nu lyfts professorn egna misstag - om bland annat munskydd och Alperna - fram.

– Jag har ändrat uppfattning hela tiden. Det har varit en läroprocess, säger Björn Olsen.

I ”Sommar i P1” riktade Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, som väntat skarp kritik mot Folkhälsomyndigheten och statsepidemiolog Anders Tegnells taktik sedan. Programtiden räckte inte till för att räkna upp alla misstagen, enligt Olsen.

– Vilken röra det blev, det var som att sticka ner en pinne i en myrstack, säger Björn Olsen, några dagar efter att programmet har sänts.

Men det har också kommit kritik mot hans egna misstag. 

En av dem är privatpersonen Peter Englund, som reagerade på bilden av att Björn Olsen framställts som en kritiker sedan dag ett. Han sammanställde på Facebook en lista med uttalanden från professorn.

”Som många andra är jag trött på tonen i debatten. Olsens 'fans' beter sig som om Olsen är någon slags profet (på tal om sekterism) och att Tegnell är Liemannen”, skriver Peter Englund till Expressen.

Björn Olsen bemöter misstagen

Björn Olsen har själv lyft fram att han redan i januari varnade för risken för en global pandemi. Men, som Peter Englund kunde visa, sa Olsen den 29 januari i en intervju med SvD att det inte fanns någon anledning till oro i Sverige och att ”de allra flesta kommer inte ens att komma i kontakt med det här viruset.”

– Jag gick ut och sa att om man inte stänger in draken kan det bli en pandemi. Däremot var jag enormt osäker på omfattningen av det här, säger Björn Olsen nu.

Ytterligare ett exempel är frågan om munskydd. Olsen har i sin bok ”Pandemi” skrivit att de inte hjälper. Men nu har pandemin och ny forskning fått honom att ändra sig.

– Det är det man måste kunna göra i ett sådant här läge, att ändra uppfattning, säger Björn Olsen.

En händelse som kommit att definiera spridningen av coronaviruset till Sverige är sportlovsresorna till Alperna. Den 10 februari fick Olsen frågan i ”Malou efter tio” i TV4 om man skulle avboka sin resa.

– Man vågar åka till Alperna, det skulle jag säga. Alperna är stora, svarade han.

Gav råd om resor till Alperna

I en artikel i Fokus drygt en månad senare var han ändå kritisk till att inga varningar för regionen infördes.

– Vad jag inte fattade i februari, det var hur smittan överfördes, det förstod ingen, säger han nu.

Men Björn Olsen menar själv att det var här som hans åsikter började skilja sig från myndigheternas.

– Okej, jag sa det här om Alperna. Men under de här sportlovsveckorna så blev det alldeles klart att man hade ett stort utbrott i Bergamo och att det definitivt inte bara fanns i lågländerna.

– Innan dess var vi nog ganska överens egentligen, säger Björn Olsen.

Här har Björn Olsen ändrat sig

■ Björn Olsen har sagt att han tidigt varnade för att coronaviruset kunde utvecklas till en global pandemi. Men i en intervju med med SvD den 29 januari sa han att ”de allra flesta kommer inte ens att komma i kontakt med det här viruset”.

■ I sin bok ”Pandemi” skriver Björn Olsen att munskydd inte hjälper vid smittspridning. I TV4 Nyheterna den 8 februari sa han också att att det inte fanns ”särskilt mycket” man som privatperson kunde göra för att skydda sig mot corona. ”Tvätta händerna. Det är de vanliga åtgärderna. Mer kan vi inte göra”, sa han.

Men här har Olsen gjort en av de tydligaste vändningarna.

– Det är ett klassiskt exempel på ”the beauty of science”. Den föränderliga bilden, att man måste byta fot, säger han nu.

■ I en artikel i Fokus från den 20 mars kritiserar Björn Olsen att svenskarna inte varnades för att åka till Alperna under sportloven. Men den 10 februari (första dagen på den första svenska sportlovsveckan) sa han i ”Malou efter tio” att ”man vågar åka till Alperna”.

Björn Olsen säger nu att man då inte visste hur smittan överfördes.

– Nära relationer, fuktiga miljöer, folk står och visslar med visselpipor. Jag har egentligen aldrig varit i alpregionerna under vintern. Jag har aldrig fattat hur det funkar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.