Björn Natthiko Lindeblad led av den obotliga sjukdomen ALS. På måndagen avslutade han sitt liv.
Omkring sig hade han sina nära och kära, som samlades i hans hemort Åsa utanför Kungsbacka i norra Halland. Där intog han ett preparat som han fått rekommenderat till sig av läkaren Staffan Bergström från riksföreningen Rätten till en värdig död.
– Det fanns ingen tvekan hos Björn på något sätt. Tvärtom – han hade humorn med sig in i sista andetagen, har Staffan Bergström berättat för Expressen.
Björn Natthiko Lindeblad blev 60 år.
Sista intervjun
Inför sin död gjorde Björn Natthiko Lindeblad en sista intervju med Svenska Dagbladets Agneta Lagercrantz. Han berättade att han ringde såväl polis som rättsväsendet för att informera sig om alla juridiska och medicinska detaljer kring sitt beslut att dö.
Han visste att medhjälp till dråp är olagligt, och ville skydda de som bevittnade handlingen, skriver SvD.
Förhoppningen var samtidigt att de som var där skulle vara stöttande.
– Då hoppas jag att de kan släppa mig fri. Märker jag att folk skriker nej, nej, nej, lämna oss inte kommer det att försvåra för mig. Men märker jag att de håller om varandra, välsignar min … hädanfärd, så kan jag ju gå vidare som jag måste, sa han till tidningen.
”Jag vill dö sittande”
Som ett ytterligare steg för att betona sitt val lämnade Björn Natthiko Lindeblad bevis. Dels fanns ett intyg om att beslutet var hans och att det tagits utan påverkan från annan. Dels fanns en usb-sticka med en film som visade hur han själv intog det dödliga preparatet.
Inför handlingen bjöd han också in till 60-årsfest, tillika avskedsfest, där gästerna kunde ta farväl.
Redan i intervjun med SvD sa Björn Natthiko Lindeblad att planen var att dö sittandes.
– Det låter jättelöjligt, men i buddhistmunksvärlden var sittandet den vanligaste positionen för ett andligt uppvaknande. Jag gillar det – jag vill dö sittande, i den här fåtöljen, vaken, alert. Jag vill vara i jämnhöjd med dem jag har omkring mig.
AKTIV DÖDSHJÄLP
Eutanasi, eller aktiv dödshjälp innebär att man på bidrar eller orsakar en patients död på medicinsk väg, antingen på en nära anhörigs begäran eller på patientens.
Frågan är mycket kontroversiell och behandlingen är förbjuden i stora delar av världen, däribland Sverige.
I Schweiz är det också olagligt med eutanasi, däremot är ”assisterat själmord” tillåtet. Det innebär att patienten själv utför den ”avgörande handlingen”.
För att få tillgång till assisterat självmord i Schweiz krävs det att man är medlem i någon av landets dödshjälpsorganisationer. Därefter ställs det krav på att personen är vuxen och beslutskompetent.
När det gäller de medicinska villkoren i Schweiz måste personen antingen:
1. Lida av terminal alternativ obotlig sjukdom
2. Uppleva outhärdliga symtom
3. Ha en outhärdlig funktionsnedsättning
Källa: Statens medicinsk-etiska råd
MÅR DU DÅLIGT? HÄR KAN DU FÅ HJÄLP
Är du närstående: Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.
Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.
En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.
Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.
Ring alltid 112 om läget är akut.
BRIS vuxentelefon: 077-150 50 50.
BRIS – Barnens hjälptelefon Tel: 116 111.
www.bris.se
Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.
Jourhavande präst: Nås via 112.
Föräldratelefon: 020-85 20 00.
Jourhavande kompis: 020-22 24 44.
Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.
Telefonjouren: 08-34 58 73.
Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.