Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Om du läser det här har jag gått ur tiden”

Så hjälpte läkaren Björn att dö – ”Lätt beslut”.
Björn Natthiko Lindeblad.
Foto: THOMAS KARLSSON / DN TT NYHETSBYRÅN
Björn Natthiko Lindeblad.
Foto: SVERIGES RADIO
Björn Natthiko Lindeblad.
Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Björn Natthiko Lindeblad.
Foto: Thomas Karlsson/DN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den tidigare buddhistmunken och näringslivschefen Björn Natthiko Lindeblad har avslutat sitt liv, 60 år gammal. 

I ett inlägg som publicerades på hans Facebooksida tidigt på tisdagsmorgonen står:

”Om du läser det här, så har jag gått ur tiden.”

Läkaren Staffan Bergström rekommenderade ett preparat som Björn Natthiko Lindeblad senare intog. 

– Jag la upp ritningarna för hur det här skulle kunna gå till, säger Bergström, som också är ordförande för ”Rätten till en värdig död”.

Björn Natthiko Lindeblad avslutade sitt liv den 17 januari i norra Halland enligt inlägget.

”Jag var omgiven av nära och kära. Jag svalde ett glas smoothie med det gängse preparatet, och somnade sedan lugnt och stilla in. Utan rädsla eller tvekan. Jag fick som jag ville”, skriver Björn Natthiko Lindeblad.

Han beskriver en ”lättnad att den här stackars kroppen äntligen slipper kämpa” och att han står inför ”det största och mest oförutsägbara äventyret av alla”. 

”Tack alla ni som lyste upp mitt liv. Tack för att jag så ofta fick känna mig sedd, förstådd, uppskattad, litad på, stöttad, välkommen, ja till och med älskad”, skriver Björn Natthiko Lindeblad.

https://www.instagram.com/p/CY2146oIpqi/

Björn Natthiko Lindeblads bror Hans Lindeblad var en av de anhöriga som närvarade när han dog.

– Vi var några nära vänner till Björn och en del familj. Sen gjordes det som skulle göras och så somnade Björn in just innan tolv, säger Hans Lindeblad till P4 Göteborg.

Han berättar att det hade förberetts sedan länge.

– Han ville ge oss alla tid tillräckligt för att kunna gå igenom det här, och så klart ville han inte göra det mitt under jul och nyår, utan han tyckte att det var bättre att när vardagen blir riktigt grå och tråkig, då tar vi det här också.

Sade upp sig för att bli buddhistmunk

Björn Natthiko Lindeblad hade ett chefsjobb på företaget Aga när han sade upp sig för att bli buddhistmunk. Först efter 17 år återvände han till livet utanför klostermurarna.

För en bredare allmänhet blev han känd med sitt sommarprat i P1 2020, då han berättade om hur han hjälpte sin 84-årige pappa, som led av lungsjukdomen kol, att få dö i Schweiz eftersom assisterat självmord är olagligt i Sverige.

– När det var dags för läkaren att komma in igen kände jag att vi var så redo som man kan bli för ett sånt här ögonblick. Läkaren stod bakom pappa vid droppstativet. Pappa såg oss i ögonen, en och en, sedan vred pappa på ventilen i droppslangen. Mitt under Evert Taubes ”Linnéa” slutade varje muskel i pappas kropp fungera samtidigt, berättar Lindeblad i programmet.

Därefter har han både skrivit en storsäljande självbiografi – ”Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk” – och medverkat i dokumentären ”Vem kunde ha trott?”.

Sedan 2019 led Björn Natthiko Lindeblad själv av en obotlig sjukdom, ALS, och på måndagen tog han beslutet att avsluta sitt eget liv.

DET ÄR ALS

ALS är en allvarlig, men ovanlig sjukdom som gör att kroppens olika delar blir mer och mer förlamade med tiden. Sjukdomen kan även göra det svårt för många som är sjuka i ALS att prata och svälja. Till slut blir kroppen helt förlamad.


Varje år får omkring 200 personer i Sverige sjukdomen. De flesta är mellan 50 och 70 år när de insjuknar. 

Det går inte att bli återställd från ALS, men det går att lindra några av symtomen med läkemedel.


Källa: 1177 Vårdguiden

Anordnade avskedsfest i höstas

I november medverkade den tidigare munken i TV4 med anledning av att han anordnade en försenad 60-årsfest som han samtidigt beskrev som en avskedsfest.

– Den första känslan när jag tänker på mitt liv är: Wow, så mycket jag har fått vara med om.

Björn Natthiko Lindeblad valde att dö i Sverige, genom att inta ett preparat som läkaren Staffan Bergström rekommenderade. 

– Han var helt och hållet klar över vad han ville ha gjort. Det var ingen tvekan om detta, han har också skrivit om detta, säger Staffan Bergström, som också är ordförande i riksföreningen ”Rätten till en värdig död”, och syftar på Facebook-inlägget.

Läkaren Staffan Bergström.
Foto: BERTIL ERICSON / TT NYHETSBYRÅN

Staffan Bergström har tidigare hjälpt en annan ALS-sjuk patient att dö i Sverige genom att ge honom en dödlig dos sömnmedel. 

Bergström anmälde sig själv till polisen efteråt och en förundersökning om medhjälp till dråp inleddes. Bergström slapp åtal men Inspektionen för vård och omsorg har begärt att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd drar in hans läkarlegitimation.

– Björn läste naturligtvis om detta eftersom det berörde honom väldigt mycket. Vi träffades och jag la upp ritningarna för hur det här skulle kunna gå till. Däremot var jag tidigt ute och sa att han inte kunde räkna med min hjälp eftersom jag är under prövning för att få ett yrkesförbud som läkare, säger Bergström. 

”Tänkt mycket mer”

Björn Natthiko Lindblad har länge haft tankar om sin död och under hösten 2020 pratade han om detta Sveriges Radios ”Söndagsintervjun”. Under intervjun satt han i rullstol, och berättade bland annat att han behövde hjälp att få ut tandkräm på tandborsten och läsa tidningen.

– Det mesta pekar på att det kan vara över inom ett eller två år. Och det lever jag med, och det lever mina närstående med och det hanterar vi så gott vi kan, sa Björn Natthiko Lindeblad då.

– Jag har tänkt mycket mer på livets slutpunkt än vad jag tror att de flesta har gjort. För det var det vi uppmuntrades till under mitt liv som buddhistmunk.

– Jag tror att det är det absolut största äventyret. 


DET ÄR AKTIV DÖDSHJÄLP

Eutanasi, eller aktiv dödshjälp innebär att man på bidrar eller orsakar en patients död på medicinsk väg, antingen på en nära anhörigs begäran eller på patientens. 


Frågan är mycket kontroversiell och behandlingen är förbjuden i stora delar av världen, däribland Sverige. 


I Schweiz är det också olagligt med eutanasi, däremot är ”assisterat själmord” tillåtet. Det innebär att patienten själv utför den ”avgörande handlingen”.

För att få tillgång till assisterat självmord i Schweiz krävs det att man är medlem i någon av landets dödshjälpsorganisationer. Därefter ställs det krav på att personen är vuxen och beslutskompetent. 


När det gäller de medicinska villkoren i Schweiz måste personen antingen:

1. Lida av terminal alternativ obotlig sjukdom

2. Uppleva outhärdliga symtom

3. Ha en outhärdlig funktionsnedsättning


Källa: Statens medicinsk-etiska råd

MÅR DU DÅLIGT? HÄR KAN DU FÅ HJÄLP

Är du närstående: Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Ring alltid 112 om läget är akut.

BRIS vuxentelefon: 077-150 50 50.

BRIS – Barnens hjälptelefon Tel: 116 111.
www.bris.se

Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.

Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.

Så minns Navid Modiri sin kollega och vän

"Kämpade kroppen är borta, men Björn är kvar"

”Solig, varm, glad och härlig”

Anne Lundberg om Björn Natthiko Lindeblad och hans avskedsfest.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.