Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Björn J:son Lindh död efter längre tids sjukdom

Björn J:son Lindh blev 69 år gammal.
Foto: Lennart Edvardsson

Flöjtisten, pianisten och kompositören Björn J:son Lindh har avlidit.

Han dog på lördagseftermiddagen i sviterna av en hjärntumör.

– Han ville spela in i det sista, säger hans fru Marie Nordenmalm.

Björn J:son Lindh 1944–2013

Fick sitt genombrott i slutet av 1960-talet som skivarrangör åt Cornelis Vreeswijk.

Verkade som studiomusiker och gav ut album som Ramadan (1971), Cous Cous (1972) och Atlantis – bilder från en ö (1983), ofta i samarbete med Janne Schaffer och gruppen Hörselmat.

Skrev musiken till kända filmer som Mannen på taket (1976) och Jägarna (1996) samt komponerade och arrangerade musik för radio, tv och teater.

Tilldelades Cornelis Vreeswijk-stipendiet 1993.

(TT)

Björn J:son Lindh var en uppskattad studiomusiker med en lång karriär. Han spelade flöjt, piano och komponerade musik. Han stod bland annat bakom filmmusiken till storfilmerna "Mannen på taket" och "Jägarna".

Björn J:son Lindh skrev även musikalen ”Banankontakt” tillsammans med Janne Schaffer och Lasse Åberg. Föreställningen hade urpremiär i september 2006 vid Malmö opera.

På lördagen vid tvåtiden på eftermiddagen somnade han in. Hans familj bekräftar bortgången.

– De två sista dagarna har han blivit allt sämre, säger hans fru Marie Nordenmalm.

Drabbades av hjärntumör

J:son Lindh drabbades av en hjärntumör som upptäcktes i mars i år och han avled i sviterna av sjukdomen.

Fram till sin död fortsatte han att vara engagerad i Musiksverige. Nyligen instiftades ett stipendium i hans namn till unga instrumentalmusiker och på söndag ska den första stipendiaten, Louise Kvarnbrant, ta emot priset i Nora kyrka.

– Han ville spela in i det sista. Han skulle ha uppträtt i Nora kyrka på en julkonsert i morgon i samband med att stipendiet delas ut, säger Marie Nordenmalm.

Vurmade för unga människor

Stipendiet kommer att delas ut och julkonserten blir av med vikarierande musiker.

– Han vurmade verkligen för att unga människor ska spela instrument. Han ville att det skulle finnas musik- eller kulturskolor i alla kommuner. Han är själv en produkt av den kommunala musikskolan, säger Marie Nordenmalm.

J:son Lindh arbetade under sin karriär med flera av Sveriges största artister.

– Han har alltid spelat med all sin musikalitet och hela sitt sett. Han uppskattade verkligen alla som har kommit på hans konserter genom alla år. Det har han pratat om mycket. Han har sagt de sista åren att han är tacksam för att han fick möjlighet att få göra en sådan fin karriär, det är få förunnat, säger Marie Nordenmalm.

Schaffer: "Oerhörd saknad"

Musikern Janne Schaffer har jobbat ihop med Björn J:son Lindh i många år. De träffades första gången 1973 då Schaffer spelade in sin första soloplatta.

De båda musikerna blev snabbt goda vänner.

- Det är en oerhörd saknad, jag har bävat för den dagen som han inte finns längre. Vi har gjort otroligt mycket fint och kul ihop, det blir en väldigt speciell grej när man spelat ihop tajt så pass länge som vi gjort. Vi behövde bara titta på varandra och börja spela, säger han.

Men de skrev aldrig någon musik ihop.

- Han var klassisk utbildad och jag kommer ju från rock- och pophållet. Men vi hade samma uppfattningar om livet och om musik. Han var en oerhört intelligent person, säger Janne Schaffer och fortsätter:

- Det finns en mystik med musik om man går in på det på djupet som gör att man kan förmedla något som får människor berörda, det var han väldigt bra på.


LÄS MER: "En musikant med ett blödande hjärta"

Var väldigt humoristisk

Konstnären Lasse Åberg gjorde ett av Björn J:son Lindhs första skivomslag, och Björn har skrivit musiken till Åbergs "Hälsoresan" tillsammans med Janne Schaffer.

- Det är en stor tomhet, han var en lysande musiker och kompositör, säger Lasse Åberg och berättar att han blev skakad när han fick höra talas om att sin gamla kollega gått bort.

- Han var inte en sådan lättillgänglig person, lite klurig men väldigt humoristisk och myntade ett uttryck som jag brukar använda: ”jag vill ha en kopp med lite kaffe inuti”. Mycket vackert, jag tycker om den formuleringen. Björn hade en underfundig humor. Han var en oerhört sympatisk person.

Gjorde filmmusik till Jägarna

Björn J:son Lindh gjorde filmmusiken till Kjell Sundvalls "Jägarna" som kom ut 1993.

- Jag blir jätteledsen av att höra att Björn har avlidit. Jag lärde känna honom tidigt 70-tal när jag jobbade på ungdomsradion i Luleå. Han var en vän under många år och en av höjdpunkterna var vårt samarbete med Jägarna, säger Kjell Sundvall och fortsätter:

- Han var en riktig känslig människa och en sann konstnär. Han nöjde sig inte med schabloner utan sökte en äkta själ i historia och i människor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.