Björn Hurtig kommenterar nu Expressens avslöjande: "Det finns så mycket skit i bakgrunden som man borde lyfta fram. Det är verkligen bra att detta nu uppmärksammas", säger han. Foto: Roger Vikström
Björn Hurtig kommenterar nu Expressens avslöjande: "Det finns så mycket skit i bakgrunden som man borde lyfta fram. Det är verkligen bra att detta nu uppmärksammas", säger han. Foto: Roger Vikström

Björn Hurtig: Man kan ifrågasätta hela förundersökningen

Publicerad
Uppdaterad
Julian Assanges svenska advokat Björn Hurtig kommenterar nu Expressens avslöjande i dag.
- När detta nu kommer fram tycker jag att man kan ifrågasätta hela förundersökningen, säger han till Expressen.se.
Hurtig kommer senare i dag att informera Assange om de nya uppgifterna.
Björn Hurtig har tidigare hört uppgifter om att förhörsledaren i Assangeutredningen kommenterat Assange och skrivit om målsägandenas advokater på sin Facebooksida. Men han har själv inte sett vad som skrivits.

"Mycket skit"

När han klockan åtta i morse fick veta reagerade han så här:
- Det är ju... Det finns så mycket skit i bakgrunden som man borde lyfta fram. Det är verkligen bra att detta nu uppmärksammas.
Han säger att han själv reagerat på att de anmälande kvinnorna valde att gå till just den polisstation där den nu aktuella förhörsledaren arbetade.
- Det fanns egentligen ingen vettig anledning att de gick dit.
Björn Hurtig säger också att förhörsledaren omedelbart borde informerat sina chefer om att hon kände en av kvinnorna.
- Det handlar inte bara om att man själv kan komma att fatta beslut som sedan kan ifrågasättas, det finns också en risk för att det läcker ur utredningen.

"Inte lämpligt"

Björn Hurtig kommer nu att begära om det förekommit några telefon- eller sms-kontakter mellan förhörsledaren och hennes väninna, den anmälande kvinnan, under utredningens gång.
- I min värld borde den här förhörsledaren inte ha deltagit i utredningen.
Det faktum att hon vid flera tillfällen skrivit på Facebook om Assange kommenterar han så här:
- Det är inte lämpligt att ge uttryck för sådana uppfattningar offentligt om man är delaktig i en brottsutredning. Det är högst olämpligt. Så får inte polisarbete bedrivas. Det bör granskas om detta kan ha påverkat utredningen.
Björn Hurtig kommer under dagen att informera sin klient, Wikileaksgrundaren Julian Assange.
- Jag kommer självklart att prata med honom om detta.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag