Björn attackerade jägare – sköts ihjäl

Publicerad

En älgjägare attackerades av en björn på lördagen.

Björnen sköts av jägaren och dog.

– Jägaren är oskadd och har förhörts, säger Peder Jonsson, presstalesperson vid polisen i region Nord.

Larmet om händelsen kom in redan vid 07.37 på lördagsmorgonen. Polisen fick då samtal om att en björn skjutits i nödvärn nordväst om Klövsjö i Bergs kommun, tio mil utanför Östersund.

– Björnen ska ha skjutits i nödvärn när den attackerade en jägare. Vi har hört såväl jägaren som flera andra personer som fanns på platsen, uppger Peder Jonsson vid polisen.

Var ute och jagade älg i Jämtland

Det var när man jagade älg i Jämtlands fjälltrakter som dramat med björnen utspelades.

Exakt hur det gått till har polisen inga uppgifter att lämna om på lördagseftermiddagen.

– De uppgifter patrullen samlat in kommer att sammanställas och sedan överlämnas till åklagarkammaren i Östersund för vidare bedömning, säger Peder Jonsson.

Det blir sedan miljöåklagaren som tar ställning till om skjutningen var i nödvärn eller om det är ett misstänkt jaktbrott.

"Sannolikt att träffa på björn"

Den skjutna björnen har lagts i frysen för att sedan skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt för undersökning. Där kommer man bland annat att säkerställa björnens ålder.

I år påbörjades älgjakten den 4 september.

– Det är ju älgjakt som pågår, sannolikheten i Jämtlands län är ju stor, att man stöter på björn, säger Ruona Burman, enhetschef på naturvårdsenheten hos länsstyrelsen i Jämtland.

Att jägare stöter på björnar under jakten är inte helt ovanligt. År 2014 stötte bland annat på en älgjägare med sin son på en björn som jagade dem. 

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag