Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Björklunds förslag: "Ta bort flyttskatten"

Jan Björklund var själv med och införde flyttskatten, som han nu vill avskaffa.Foto: Sven Lindwall
Jan Björklund gästade TV4:s nyhetsmorgon på söndagsmorgonen.Foto: Sven Lindwall
Björklund vill återinföra luftvärnet på Gotland.Foto: Sven Lindwall

Folkpartiet vill ta bort flyttskatten - som de själva var med och införde.

– Med facit i hand så var det en olycklig åtgärd. Vi underskattade kraftigt de negativa effekterna av den här åtgärden, säger han.

Det sa Jan Björklund under en presskonferens i Almedalen på söndagen.

Folkpartiet var sist ut under årets Almedalsvecka. När Jan Björklund mötte pressen under onsdagsförmiddagen presenterade han sin nyhet: bort med flyttskatten.

– Flyttskatten leder till att ungdomar inte kommer loss och får sin första bostad. Den leder till att nybildare barnfamiljer får svårare att komma till och få ett radhus eller en villa. Allt det där beror på att

familjer i övre medelåldern bor kvar länge i sina hus. Om de ska flytta måste de nu betala ganska hög skatt och måste då bo kvar, säger han till Expressen efter pressträffen.

Han var själv med och införde sen förstärkning av skatten som gjordes 2008.

– Flyttskatten har funnits under lång tid men den skärptes 2008. Med facit i hand så var det en olycklig åtgärd. Vi underskattade kraftigt de negativa effekterna av den här åtgärden, säger han.

Återkommer med finansiering

1,4 miljarder beräknas skattesänkningen kosta.

– VI kommer att redovisa i vår budgetmotion i höst hur vi tänker finansiera det, säger han.

FP-ledaren flaggade också för att det kommer ett bredare bostadspaket från partiet under hösten och han utesluter inte att ta bort ränteavdraget.

– Vi återkommer till hösten med samlade bostadsförslag. Men vi har inga sådana förslag i dag, säger han.

Klockan 12:00 talar Jan Björklund i Almedalsparken i Visby - enligt honom själv kommer han prata om skolan, försvaret och curlingsamhället.

– Vi försvarar ett socialt välfärdssamhälle. Men ibland går omhändertagandet för långt. Ungefär som vi som curlingföräldrar curlar våra barn och serverar allt på silverfat så gör samhället samma sak. Som medborgare måste man själv ställa sig frågan vad man kan bidra med i stället för att fråga vilka bidrag man kan söka, säger han.

"Ville ha en bred uppgörelse"

Han kommenterade också gårdagens uppgifter från Försvarsmakten att svenska JAS-plan följt efter ryska plan öster om Gotland. Björklund sa under lördagen till Expressen att han vill ha luftvärn på Gotland.

Vi måste stärka det svenska försvaret. Vi ska inte vänja oss med att det är en normalbild att Ryssland ska dominera i Östersjön, säger han.

I TV4:as "Nyhetsmorgon" på söndagsmorgonen upprepade han kritiken mot den försvarsuppgörelse som hans parti till slut lämnade.

– Vi ville ha en bred uppgörelse men inte till vilket pris som helst, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.