Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Björklunds drag: Locka över M om kärnkraften

Liberalernas partiledare Jan Björklund: ”Vi tror på att kärnkraften måste behållas”.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: OLLE SPORRONG
Liberalernas partiledare Jan Björklund. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Liberalerna kan stoppa den blocköverskridande energiuppgörelsen från 2016, rapporterar Dagens industri. Partiet vill i stället ha en mer kärnkraftsvänlig uppgörelse med Moderaterna och Kristdemokraterna.

– Vi måste både behålla den kärnkraft vi har och vara beredda att bygga ny kärnkraft, säger partiledaren Jan Björklund till Di.

Sverige ska ha 100 procent förnybar elproduktion 2040. Det var en av punkterna i den överenskommelse som regeringen – Socialdemokraterna och Miljöpartiet – fick igenom med Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna 2016.

Liberalerna står utanför energiuppgörelsen och vill nu samla flera partier under ett annat ställningstagande, skriver Dagens industri.

L: Riv upp uppgörelsen

Enligt tidningen ska L göra ett utskottsinitiativ i riksdagen på torsdag. Där ska man föreslå att energiuppgörelsen rivs upp och ersätts med en mer kärnkraftsvänlig sådan.

– Hela avsikten med 2016 års uppgörelse är att ersätta kärnkraften med förnybart, och om den här överenskommelsen lever kvar så är det så det kommer att bli, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund till Di.

Jan Björklund hoppas få med sig både M och ”kanske” KD på det nya förslaget, som bland annat innehåller ett krav om att driva vidare Ringhals 1 och 2 och börja planera två nya reaktorer, skriver Di.

Vill ersätta formulering

– De väderberoende energikällorna kan vara ett komplement, men de kan aldrig vara basleveransen av el, säger Jan Björklund till tidningen.

Det är känt sedan tidigare att M vill ersätta formuleringen om ”100 procent förnybart till 2040” med ”100 procent fossilfritt till 20140”. Något som L står bakom.

De fem partierna i energiuppgörelsen ska träffa M om det kravet samma dag som L går fram med utskottsinitiativet.