Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Björklunds drag: Den ekonomiska politiken

FP-ledaren måste övertyga medlemmarna att han kan vända krisen.
Foto: Alexander Donka
Här är det interna strategidokumentet som avslöjar hur FP ska profilera sin ekonomiska politik.
Foto: Skärmavbild

Jan Björklunds svåra uppgift: Övertyga FP-medlemmarna att han är rätt person att vända opinionskrisen.

FP ska nu utmana Moderaterna - i M:s paradfråga, ekonomisk politik.

Här är det interna strategidokumentet som avslöjar hur FP ska pressa M att lämna över finansministerposten vid nästa maktskifte.

På Folkpartiets riksmöte i Västerås i helgen gäller det för Jan Björklund att övertyga medlemmarna att han kan vända opinionskrisen.

Efter att Anders Borg och Fredrik Reinfeldt lämnat politiken ser nu FP en chans att utmana Moderaternas i M:s paradfråga: ekonomisk politik.

En FP-källa beskriver Borg och Reinfeldt som visionära "2006", men att M därefter stagnerat.

"Moderaterna har en fördel att vara största borgerliga parti, men är på området relativt svagare än i regeringsställning", står det i ett internt arbetsdokument, där målsättningen att FP "ska bli ett ledande parti på den ekonomisk-politiska arenan".

Den nya M-ledningens ekonomiska politik - vars budgetmotion presenterades av Anna Kinberg Batra, Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson på DN Debatt i går - avfärdas av FP-källan som präglad av "rädsla" för facken.

"Avhängigt valresultat bör det vara aktuellt med en folkpartistisk finansminister, arbetsmarknadsminister eller finansmarknadsminister i nästa Alliansregering", står det i strategidokumentet.

Bland annat slås fast att FP "ska ha mod och kraft att peka ut centrala ekonomisk-politiska utmaningar och presentera lösningar som andra partier undviker av kortsiktig politisk hänsyn".

När Erik Ullenhag får formuleringarna från det interna dokumentet uppläst säger han först:

- Ja, okej.

- Arbetsrätten är en sådan som vi varit alldeles för rädda för att ta i Sverige, säger han sedan.

Efterlyste samarbete

På Dagens industris debattsida efterlyste Jan Björklund och Erik Ullenhag i går ett samarbete med de andra allianspartierna för att i opposition ersätta anställningstid med kompetens i turordningsreglerna, genom ändrad lagstiftning.

- Det blev en viss låsning ganska tidigt efter alliansregeringen tillträdde efter att Moderaterna bestämt sig för att de inte ville röra arbetsrätten. Jag har ju också noterat att efter han lämnade regeringen har ju till och med Anders Borg öppnat för detta. Jag vet att det finns en diskussion som pågår inom alla fyra allianspartier, säger Erik Ullenhag.

Ullenhag beskriver den ekonomiska politiken som en bärande del av FP:s förnyelsearbete efter valnederlaget.

- Den ekonomiska politiken är på något sätt hjärtat i politiskt arbete. Förutsättningen för att du ska få en trovärdighet i sociala reformer är att vi har växande företag och att jobben växer till.

Men M ser förändringar av arbetsrätten som en fråga för arbetsmarknadens parter, enligt Ulf Kristersson, ekonomisk politisk talesperson (M):

- Ska den svenska modellen fungera i framtiden måste arbetsmarknadens parter tar ansvar som ger lägre trösklar in till första jobbet, bättre kompetensutveckling och mer flexibilitet. För oss Moderater är det uppenbart att det bara blir fler nya jobb om det finns konkurrenskraftiga företag som vill och vågar växa här i Sverige, säger han i en kommentar.

Björklunds framtid avgörs i höst

- I morgon träffas folkpartister från hela Sverige på Riksmötet i Västerås.

- Den verkliga prövningen för Jan Björklund blir på Folkpartiets landsmöte i Stockholm den 20 till 22 november där FP:s nya partistyrelsen ska röstas fram.

- I TV4 / Novus mätning i torsdags fick FP 5,9 procent, visserligen en liten förbättring jämfört med de senaste månaderna, men samtidigt 0,2 procentenheter under resultatet i katastrofvalet 2014 - som lett till att Jan Björklund ifrågasätts som partiledare.

- Jan Björklund har hittills avvisat alla avgångskrav - och sagt att han vill leda förnyelsearbetet som ska lyfta FP:s opinionssiffror.

- Både FP i Östergötland och Liberala ungdomsförbundet har öppnat för primärval om någon motkandidat till Jan Björklund som partiledare träder fram.

- HBT-liberaler i väst bekräftade i dag för SVT att de har nominerat Birgitta Ohlsson, som återvänder till politiken den 3 juli, mitt i Almedalsveckan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.