Björklund ville klippa om SVT:s Uppdrag granskning

Publicerad
Uppdaterad
I kväll sänder "Uppdrag granskning" ett reportage om skolan.
Men sent i går kväll ringde Jan Björklunds pressekreterare upp SVT och ville att inslaget skulle klippas om.
- Han hade starka synpunkter på innehållet, säger Lars-Göran Svensson, ansvarig utgivare.
"Uppdrag granskning" visar i kväll två reportage om skolan.
Utbildningsminister Jan Björklund (FP) och Socialdemokraternas välfärdspolitiska talesperson Ylva Johansson är inbjudna till programmet för att debattera reportagen efteråt och fick därför se reportagen i förväg.

"Utelämnat lösningar"

Då hörde Björklunds pressekreterare Anders Andrén av sig och ville att SVT skulle klippa om inslagen.
– Han ringde sent i går kväll och hade starka synpunkter på innehållet och krävde att vi skulle klippa om inslaget, säger Lars-Göran Svensson som är ansvarig utgivare för "Uppdrag granskning.
Varför då?
– Han tyckte att vi hade utelämnat lösningar på en del missförhållanden som vi visar. Men lösningarna finns i ett vallöfte, och det har inget värde i dag. Det är irrelevant.

"Okomplicerad fråga"

Lars-Göran Svensson hade inte svårt att svara på frågan.
– Frågan var helt okomplicerad. Självklart klipper vi inte om inslaget.
– Det har aldrig hänt förut att en regeringstjänsteman ringer och försöker påverka innehållet inför en sändning, säger han.
Jan Björklund var i övrigt nöjd med reportagen och tyckte att innehållet överensstämde med verkligheten.
Men han vill inte kommentera att pressekreteraren ville ändra på innehållet.
– Det där får du ta med Anders, upprepar Jan Björklund flera gånger när Expressen.se konfronterar honom.
Anders Andrén säger själv att han ringde SVT i går kväll, men att han inte ställde några krav.
– Jag gav förslag på förändringar av innehållet och tipsade om politiska förslag som skulle vara intressanta att nämna, säger han till Expressen.se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag