Jan Björklund. Foto: Olle Sporrong
Jan Björklund. Foto: Olle Sporrong

Björklund vill se lägre löner för unga

Publicerad
Uppdaterad
Sänkta löner till unga ger lägre arbetslöshet, tror Folkpartiets ordförande Jan Björklund - och partiet ställer sig nu bakom Centern, som länge drivit det omstridda förslaget, rapporterar Svenska Dagbladet.
- Vi måste gå i den riktningen, och får inte rädas det som är kontroversiellt, om det är rätt och ökar chanserna för ungdomar att få jobb, säger Björklund till tidningen.
Att sänka ingångslönerna för de yngsta på arbetsmarknaden är ett förslag som Centerpartiet drivit. Man har menat att de sänkta lönerna skulle bidra till att få ner den höga ungdomsarbetslösheten.
Men partiet har fått svårt att få andra allianskollegor med sig - tills nu.
Svenska Dagbladet rapporterar att Jan Björklund (FP) nu säger att också Folkpartiet ställer sig bakom kravet.
I augusti var 116 000 unga mellan 15 och 24 år utan jobb, enligt Arbetsförmedlingen, rapporterar tidningen.
Det motsvarar 17,3 procent av gruppen.
– Det är alltid allvarligt när människor är utan arbete, men om unga människor går rakt ut i arbetslöshet, efter mängder av år i skolan, är det lätt att tappa fotfästet och tron på framtiden, säger Jan Björklund till SvD.
Samtidigt poängterar han att regeringen gjort flera insatser för att få ner arbetslösheten bland unga. Man har infört lärlingsutbildningar och lärlingsprovanställningar är på gång, samtidigt som kostnaderna för att anställa ungdomar har sänkts.

"Ökar lönespridningen"

Att införa särskilda ungdomslöner som är "tydligt lägre än genomsnittslönerna" skulle öka lönespridningen, säger Björklund till SvD.
Avtalen ska även i fortsättningen slutas av arbetsmarknadens parter.
- Men vi tycker att det är angeläget att från Folkpartiets sida påtala att man bör försöka få lägre ingångslöner för ungdomar, säger Jan Björklund.
För att minska ungdomsarbetslösheten föreslår Folkpartiets ledning också att provanställningstiden för personer under 26 år ska förlängas från dagens sex månader till 12 månader, rapporterar Svenska Dagbladet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag