Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Björklund vill sätta in luftvärn på Gotland

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Anders Wiklund / Scanpix

STOCKHOLM. En ny arbetsgrupp i Folkpartiet ska se över Sveriges försvarsförmåga och föreslå hur den ska stärkas – och från 2015 vill partiet höja försvarsanslagen.

Socialdemokraterna pratar om borgerlig splittring.

Arbetsgruppen ska jobba fram till januari 2014 och lämna förslag inför försvarsbeslutet 2015. Från det året bedömer partiledaren Jan Björklund även att anslagen måste höjas, säger han till SVT Nyheter.

Björklund vill ännu inte utveckla hur mycket försvarsanslagen bör öka. Men han pekar på ökad rysk militär rustning och aggressivitet mot grannländer.

Fyra–fem brigader

FP-ledaren vill ha mindre fokus på internationella insatser och mer på förmågan att försvara Sverige. Dagens yrkessoldater, som väntas tjänstgöra sex–åtta år, kunde i stället tjänstgöra i två år och sedan blir reservister i tio år, säger han till SvD.

Vill se luftvärn

Då skulle Sverige kunna sätta upp fyra–fem brigader, cirka 30 000 soldater, för att kunna skydda Sverige.

Björklund pekar också på att ett mer kvalificerat luftvärn behövs och att det var ett misstag att avrusta Gotland. En möjlighet, säger han, vore att köpa in luftvärnssystemet Patriot från USA och med ett sådant på Gotland skulle andra länders möjlighet att agera i svenskt luftrum försvåras avsevärt.

Peter Hultqvist, socialdemokratisk ordförande i riksdagens försvarsutskott, ser brister i försvarets personal- och materielförsörjning. Men han vill först att försvarsberedningens säkerhetspolitiska analys blir klar innan försvarsanslagens storlek diskuteras.

Hultqvist nämner också statsminister Fredrik Reinfeldts (M) uttalande nyligen om försvaret som ett särintresse och väger det mot Björklunds utspel.

– Det finns en mycket tydlig tendens till försvars- och säkerhetspolitisk splittring på den borgerliga sidan, säger Hultqvist till TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.