Foto: Janerik Henriksson / Scanpix
 Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Björklund vill säkra Gotland mot ryssen

Publicerad
Uppdaterad
Folkpartiledaren Jan Björklund varnar för ett framtida ryskt angrepp mot Gotland.
Nu vill han placera en militärbrigad bestående av 5 000 man på ön.
- Tas Gotland i från oss, får vi aldrig ön tillbaka, säger han till Helagotland.se.
De senaste 20 åren har det svenska försvaret allt mer inriktats på internationella insatser, samtidigt som utvecklingen i Ryssland är skakig, menar Björklund.
– Det är bara två år sedan som Ryssland gick in i Georgien med ganska brutal militär aggression. Skulle det hända något i vår del av världen, till exempel i Baltikum, är det ingen klok politik att vi helt eller näst intill har lagt ner vår försvarsförmåga av vår eget land, säger han till TV4 Nyheterna.
Björklund menar att Gotland i dag är helt skyddslöst och har som målsättning att en Gotlandsbrigad ska finnas med när nästa försvarsbeslut tas 2013.
– För skulle det bli oroligt i Nordeuropa är Gotland det första som intas. Och tas Gotland ifrån oss, får vi aldrig ön tillbaka, säger han till Helagotland.se.

Skydda grannländerna

Fredrik Lindvall, säkerhetspolitisk analytiker på Försvarets forskningsinstitut, ger FP-ledaren rätt – på lång sikt.
– Jag ser inte att det finns ett ryskt militärt hot i dag, men det handlar om att skapa sin egen säkerhet. Om Ryssland och andra länder ser att det är tomt i Östersjön ser de möjlighet att göra något här.
Det handlar även om att skydda våra grannländer, menar Lindvall.
– Gotland är centralt kopplad till Baltikums säkerhet. Vi har sagt att vi ska hjälpa EU-medlemmar, därmed också de baltiska staterna på ett eller annat sätt.

Tveksam till brigad

Däremot är han tveksam till om det är rätt att placera en brigad på Gotland – något som kan bli väldigt kostsamt.
– En stående brigad på 5 000 man verkar jättedyrt. En mobiliserbar, som i så fall är del av ett framtida försvar, skulle vara billigare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag