Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lockbetet: Lööf som statsminister

Jan Björklund hoppas att MP kan lockas av Annie Lööf, säger han i Nyhetsmorgon. Foto: TV4

Jan Björklund hoppas locka Miljöpartiet genom att utse Annie Lööf till statsminister.

– Det är det vi pratar om hos talmannen, säger han i TV4:s Nyhetsmorgon.

Om alliansen och MP bildar regering måste Stefan Löfven rätta sig efter sin hållning att ”största blocket ska få regera”, anser L-ledaren.

– Socialdemokraterna hamnar helt på läktaren med en sådan regering, säger tidigare justitieministern Thomas Bodström (S).

Inte heller statsvetarprofessorn Tommy Möller tror att S-ledaren skulle släppa fram en sådan regering. 

Annie Lööf har fått en vecka på sig att sondera en möjlig regering och hennes förstahandsalternativ är att hålla ihop alliansen och locka över Miljöpartiet till deras block.

Med Annie Lööf som statsministerkandidat kan de få Miljöpartiet på kroken, spår Jan Björklund i TV4:s Nyhetsmorgon på lördagen.

– De säger att de inte vill ha en moderat statsminister. Men det finns andra som kan vara statsministrar och Annie Lööf har bollen nu. Av alla nej och låsningar som finns är det här en väg att pröva nu, säger Jan Björklund.

Jan Björklund vill locka MP med Annie Lööf. Foto: TV4

Jan Björklund vill locka Miljöpartiet med Annie Lööf

Björklund fortsätter:

– Jag ser gärna att Ulf Kristersson blir statsminister. Men om förutsättningen för att få över Miljöpartiet är att det ska vara Annie Lööf, då är det viktigare att få en alliansregering med Miljöpartiet än vem som är statsminister.

Jan Björklund säger att han och Annie Lööf har diskuterat frågan sinsemellan och i möten med talmannen.

Miljöpartiet kan tänka sig Annie Lööf som statsminister

Men även om Centerledaren lyckas med sitt mål skulle ett sådant block bara samla 159 mandat med MP:s ynka 16.

– Vi skulle inte bli ett block som skulle klara en budgetomröstning, för att SD skulle kunna fälla en allians+MP-regering genom att rösta på Socialdemokraternas budget, har Isabella Lövin sagt.

Språkröret kan dock se Annie Lööf i rollen som statsminister.

– Om man har prövat olika varianter i flera talmansrundor så utesluter jag inte det, nej, har Isabella Lövin sagt till Ekot.

Lövin poängterar att det handlar om ren matematik: S, V och SD samlar 190 mandat kan därför enkelt stoppa en blågrön regering. 

Även M och KD har sågat alternativet.

Annie Lööf måste få Stefan Löfven att rösta gult

Annie Lööfs enda möjlighet att få till en allians+MP-regering är om Socialdemokraterna släpper fram den med kammarens gula knapp.

Stefan Löfven har sagt att han inte tänker bli ”stödhjul” till en alliansregering och har sedan valet upprepat sitt paradkort: Största blocket ska få regera.

Isabella Lövin utesluter inte Annie Lööf som statsminister. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Men om Miljöpartiet byter sida blir de borgerliga det största blocket, hävdar Jan Björklund.

– Löfven och Sjöstedt har sagt att största blocket ska regera. Då får de chans att bevisa det, har L-ledaren sagt vid en pressträff.

Thomas Bodström: ”Löfven ska inte känna sig bunden av det”

Tidigare justitieministern Thomas Bodström (S) anser däremot inte att Stefan Löfven måste hålla fast vid sitt uttalande i ett läge där Miljöpartiet ansluter till alliansen.

– Jag tror inte att det var det han menade med ”största blocket”. Då handlade det om de rödgröna eller alliansen, det här är en helt ny konstellation. Jag tycker inte att Löfven ska känna sig bunden av det, säger Thomas Bodström.

Bodström fortsätter:

– Det vore otroligt korkat av S att trycka gult och tappa det goda läget de har nu. Socialdemokraterna hamnar helt på läktaren med en sådan regering. Det kan bli en repris av Bildt-regeringen 1991-94 där Moderaterna förhandlade med Ny demokrati. M och KD kan hela tiden fortsätta förhandla med SD, de har öppnat den dörren. 

Statsvetaren: ”Ser inte realismen i den regeringsidén”

Inte heller statsvetarprofessorn Tommy Möller tror att Stefan Löfven skulle acceptera en regering med allianspartierna och MP. 

– Jag tror inte att han i ett skarpt läge tänker släppa fram en sådan regering. Det innebär en sorts variant på en alliansregering som är utvidgad med Miljöpartiet och det var naturligtvis inte det han hade i åtanke, säger Tommy Möller.  

Han säger vidare att han har ”svårt att se realismen” i Björklunds och Lööfs regeringsplan. 

Till att börja med skulle en sådan regering som bekant inte skulle nå majoritet i kammaren. Dessutom skulle partierna tvingas hantera väldigt många svåra konflikter och sedan – om man skulle lyckas med den saken – ändå behöva kompromissa med något annat parti för att släppas igenom. 

– För mig är det lite svårbegripligt att man framhärdar med den regeringsidén. Jag ser inte riktigt realismen i det, säger Tommy Möller.  

Enligt honom vore det dessutom ett riskprojekt för MP – eftersom partiets väljare i stor utsträckning betraktar sig som vänster på den traditionella höger-vänster-skalan. 

LÄS MER: Nytt uppror inom L – interna krafter vill se Björklund petad

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!