Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Björklund utesluter inte KD:s asylförslag

Foto: Jens L'Estrade

FP-ledaren Jan Björklund vill inte utesluta något av KD-ledarens Göran Hägglunds förslag för att minska kostnaderna för flyktingmottagandet.

Inom Folkpartiet ökar nu pressen på partiledningen att bromsa opinionsfallet och väljarflykten till SD.

– Vi måste hitta en nivå där vi kan stå upp för ett humanitärt mottagande av flyktingar - och det är inte 100 000 människor, säger partistyrelseledamoten Staffan Werme.

Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund presenterar i dag på DN Debatt tre förslag för att minska kostnaderna för flyktingmottagandet:

Lägre bidrag och nytt etableringsbidrag som omfattar skattelättnader för att göra det mer lönsamt med lågavlönade deltidsjobb.

Tillfälliga uppehållstillstånd de tre första åren, där den som ordnat eget arbete får stanna kvar.

Kortare handläggningstider för asylsökande från länder som betecknas som säkra.

"Jag tänker varken hålla fast vid en politik som inte fungerar eller acceptera beslut som inskränker asylrätten", skriver Göran Hägglund.

Under hösten har det pågått en intensiv idépolitisk debatt inom borgerligheten om integrations- och migrationspolitik sedan Migrationsverket höjde sina prognoser för asylmottagandet på sensommaren.

Den senaste veckan har nu alla ledarna i allianspartier utom Folkpartiet gått ut på olika sätt i debatten.

Den nya M-ledaren Anna Kinberg Batra vill inte att Sverige ändrar sin asylpolitik, men talar i stället om att Sverige måste bli bättre på integration.

– Vi måste diskutera hur man bättre kan komma i arbete, hur man kan få fram fler bostäder och hur man kan samarbeta bättre mellan riks- och kommunalpolitiken.

I Annie Lööfs jultal var integrationspolitiken en av huvudfrågorna:

– Det behövs en fördjupad jobblinje för att integrationen ska förbättras. Vårt mottagande och integrationen för alla de som söker skydd från förföljelse brister.

Efter Hägglunds debattinlägg bekräftar nu Jan Björklund att Folkpartiet arbetar med att förändra integrationspolitiken.

"Jag kan inte i dag ta ställning till just dessa förslag, men vill inte utesluta dem", skriver han i en kommentar till TT.

Enligt Hägglund är förslaget inte förankrat inom alliansen.

Är det bara ett utspel eller finns det möjlighet att driva igenom?

– Jag tror att det finns många kloka personer som funderar omkring hur vi ska förbättra integrationspolitiken, säger han till Expressen.

Inom FP pågår nu en intensiv debatt om hur partiet ska förhindra ett nytt valnederlag - genom en förändrad integrations- och migrationspolitik.

Utgångspunkten är FP:s valanalys som lyfte fram just integrations- och migrationspolitiken som ett av huvudproblemen:

"Vi konstaterar vidare att Folkpartiet i otillräcklig grad förmådde möta de frågor som människor ville diskutera när det gällde integration och migration".

Under alliansen regeringstid försökte FP förhandla fram reformer för att sänka trösklarna på arbetsmarknaden. Men beskedet från Moderaterna var blankt nej. I brist på tillräckligt skarpa förslag blev taktiken att i stället tona ned integrationspolitiken, enligt Expressens källor.

Efter Fredrik Reinfeldts tal om att svenskarna skulle öppna sina hjärtan i augusti höll den dåvarande integrationsministern Erik Ullenhag en alldeles för låg profil under resten av valrörelsen, enligt kritiker.

– Jag ägnade varje dag åt att prata integrations- och flyktingpolitik, säger Erik Ullenhag, nu ekonomisk-politisk talesperson och gruppledare.

Enligt Jenny Sonesson, aktiv Liberala Kvinnor och tidigare politisk sakkunnig i alliansregeringen, var signalen inom FP att inte tala om integration "för då kan vi fälla ned vindbryggan för SD",

Hon beskriver debattklimatet som "en frusen koreografi", i podcasten "Borgarbrackor."

– Antingen så är man för Miljöpartiets linje i asyl- och flyktingpolitiken - och då är man en god och fin människa - eller om du vill problematisera det minsta, kanske vill vara lite kritisk, så hamnar man raskt i facket med Darth Vader, Lord Voldemort och Sauron.

– Självklart behöver vi ha bred debatt. Jag hoppas att vi har den atmosfären internt. Men om några säger att "vi kände att vi inte skulle lyfta de här frågorna" så måste jag vara lyhörd inför det, säger Erik Ullenhag.

En förklaring till att integrationspolitiken inte fick genomslag var att Socialdemokraterna vägrade debattera, enligt Roger Haddad, FP:s nya integrationspolitiska talesperson

– Vi utmanade Socialdemokraterna men man var inte intresserad.

Staffan Werme, ledamot i partistyrelse, SKL-gruppen och tidigare kommunalråd i Örebro, vill att FP även ser över migrationspolitiken.

– Vi måste hitta en nivå där vi kan stå upp för ett humanitärt mottagande av flyktingar - och det är inte 100 000 människor, säger han.

Staffan Werme tecknar en bild av ett splittrat parti.

– En del som är mer för Reinfeldt-linjen med att vi ska "öppna våra hjärtan", en som menar att det är en fin sak att säga men att det inte löser de konkreta problemen vi står inför, säger han.

Men Linda Nordlund, ordförande för Liberala ungdomsförbundet, vill se reformer framför begränsningar av mottagandet.

"Istället är det en cementerad arbetsmarknad, en sönderreglerad bostadsmarknad, en starkt protektionistisk fackföreningsrörelse och en haltande introduktionsutbildning som står i vägen för nyanländas möjligheter att skapa sig ett liv i Sverige", skriver hon i debattartikel i Aftonbladet.

Folkpartiet arbetar nu med vilka profilfrågor som ska lyftas fram under valrörelsen.

– Jag tror att man behöver liberalisera arbetsrätten och se över lönestrukturen i Sverige i samtal med parterna. Vi har också en hel del att göra när det mottagningssystemet mellan Migrationsverket och kommunerna, säger Erik Ullenhag.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!