Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Björklund till Löfven: Fimpa Miljöpartiet

Folkpartiets ledare Jan Björklund svarar i dag om Stefan Löfvens utsträckta hand i Ekot.
Foto: Olle Sporrong
Jan Björklund vill att Stefan Löfven ska bilda regering utan Miljöpartiet.
Foto: Sara Strandlund
Stefan Löfven kritiserade i går allianspartierna efter att de rivit upp decemberöverenskommelsen. Han öppnade även för blocköverskridande samarbete med alla fyra allianspartier.
Foto: Christine Olsson/TT

"Bilda regering utan Miljöpartiet så kommer samarbetet över blockgränsen att fungera bra".

Folkpartiets ledare Jan Björklund svarar i dag om Stefan Löfvens utsträckta hand i Ekot.

Stefan Löfven kritiserade i går allianspartierna efter att de rivit upp decemberöverenskommelsen. Han öppnade även för blocköverskridande samarbete med alla fyra allianspartier. I Ekot svarar i dag Folkpartiets Jan Björklund.

– Det skulle ju underlätta blocköverskridande uppgörelser om Stefan Löfven skulle vara beredd att genomföra en regeringsombildning där han låter Miljöpartiet lämna regeringen och där han hakar av Vänsterpartiet från det väldigt täta samarbete som nu finns, säger Jan Björklund (FP) till Ekot.

Tror S får vänsterstöd ändå

Björklund tror att det skulle vara lättare för Socialdemokraterna att komma överens med allianspartierna i flera frågor om regeringen var rent socialdemokratisk.

Han pekar bland annat på att alliansen kontra V och MP har vitt skilda åsikter om klimat- och energipolitiken. Björklund tror att Löfven skulle få stöd från vänster oavsett.

– Jag utgår ifrån att själva regeringsunderlaget för Stefan Löfven kommer ju alltid att vara partierna som står till vänster om Löfven så klart, men det betyder ju inte att han måste göra upp med dem i varje enskild fråga. Men så länge de sitter i regeringen så måste han ju göra det, säger han till Ekot.

Debatterar i kväll

I kväll blir det debatt mellan alla riksdagens partiledare i SVT:s Agenda. DÖ:s fall och frågan om eventuella blocköverskridande samarbeten mellan S och Alliansen lär komma att tas upp till diskussion.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.