Björklund till attack mot Moderaterna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Jag tycker det är mycket svårt att som borgerlig politiker förespråka att Vänsterpartiet ska ha ett starkt inflytande", säger Jan Björklund.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Anna Kinberg Batras Moderaterna vill låsa fast regeringen vid budgetsamarbetet med V.
Foto: Anna-Karin Nilsson
V-ledaren Jonas Sjöstedt.
Foto: Sven Lindwall

Folkpartiledaren Jan Björklund går nu till attack mot Moderaternas försök att låsa fast regeringen vid budgetsamarbetet med Vänsterpartiet.

– Jag tycker det är mycket svårt att som borgerlig politiker förespråka att Vänsterpartiet ska ha ett starkt inflytande, säger han till Dagens industri.

För knappt en månad sedan beslutade Kristdemokraterna att lämna Decemberöverenskommelsen, DÖ. Omedelbart därefter förklarade de övriga allianspartierna att DÖ inte längre gäller.

DÖ innebar i korthet att ledaren för den största partikonstellationen skulle få bli statsminister och att minoritetsregeringar skulle få igenom sin budget.

Frågan är vad som gäller i stället.

Alliansen och Sverigedemokraterna är tillsammans större än regeringspartierna och Vänsterpartiet. Om alliansen lägger en gemensam budget 2016 faller troligen regeringens budget även om den har stöd av V, eftersom SD med största sannolikhet röstar med alliansen. Det blir en upprepning av det läge som rådde förra hösten.

Fråga om V-stödet tappat betydelse

Om allianspartierna i stället lägger fram sina egna budgetförslag blir regeringens alternativ det största även utan V:s stöd.

Det väcker frågan om stödet från V har förlorat sin betydelse efter DÖ:s fall.

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé klargjorde nyligen i en intervju med Dagens Industri att man inte kommer låta regeringen lämna budgetsamarbetet med V:

– Anledningen till att Stefan Löfven är statsminister är att de tre rödgröna partierna samlar ett större stöd än alliansen. Den dagen de inte vill regera med Vänsterpartiet får vi en helt ny diskussion om vilken regering vi ska ha i Sverige, sade Tobé.

Men i en intervju med samma tidning riktar Folkpartiledaren Jan Björklund hård kritik mot M:s linje:

– Vi har olika syn på detta. Jag tycker det är mycket svårt att som borgerlig politiker förespråka att Vänsterpartiet ska ha ett starkt inflytande eftersom det leder till en politik som är dålig för Sverige, säger han.

"Tynande blockpolitik"

För Expressen vill inget av de borgerliga partierna på tisdagen kommentera sin syn på regeringens beroende av V.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin tycker att Moderaterna "klamrar sig fast vid en tynande blockpolitik".

– Tobé ger moderatväljarna ett intressant besked när han säger att han hellre ger Vänsterpartiet så stort inflytande de överhuvudtaget kan ha utan att sitta i regeringen, än ser samarbeten över blockgränsen, skriver hon i ett mejl till Expressen.

Hon anser att fler partier behöver samarbeta i riksdagen, inte färre.

– Vi har ett välfungerande samarbete med Vänsterpartiet om budgeten men har samtidigt en hand utsträckt till de borgerliga partier som vill samarbeta.

Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler har noterat det något ironiska läget att V och M för en gångs skull är överens – om att regeringen ska fortsätta sitt samarbete med V.

Aron Etzler menar dock att M:s linje är en strategi för att skapa problem och osäkerhet.

– Moderaternas egen politik är ju i grunden impopulär. De vill ju att det ska handla om politiskt spel i stället. Det som vi står för är sådant som folk i Sverige tycker: att man ska ha en stark välfärd, att man ska bygga bostäder och att det är viktigt med rättvisa och jämlikhet.

Många skulle väl säga att Moderaterna snarare vill låsa fast regeringen vid Vänstern för att de tror att er politik är impopulär hos breda väljargrupper?

– Jag kan inte se det. Om du frågar svenska folket vilken samhällsmodell de vill ha så är det en stark välfärdspolitik.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.