"Jag tycker det är mycket svårt att som borgerlig politiker förespråka att Vänsterpartiet ska ha ett starkt inflytande", säger Jan Björklund. Foto: Anna-Karin Nilsson"Jag tycker det är mycket svårt att som borgerlig politiker förespråka att Vänsterpartiet ska ha ett starkt inflytande", säger Jan Björklund. Foto: Anna-Karin Nilsson
"Jag tycker det är mycket svårt att som borgerlig politiker förespråka att Vänsterpartiet ska ha ett starkt inflytande", säger Jan Björklund. Foto: Anna-Karin Nilsson
Anna Kinberg Batras Moderaterna vill låsa fast regeringen vid budgetsamarbetet med V. Foto: Anna-Karin NilssonAnna Kinberg Batras Moderaterna vill låsa fast regeringen vid budgetsamarbetet med V. Foto: Anna-Karin Nilsson
Anna Kinberg Batras Moderaterna vill låsa fast regeringen vid budgetsamarbetet med V. Foto: Anna-Karin Nilsson
V-ledaren Jonas Sjöstedt. Foto: Sven LindwallV-ledaren Jonas Sjöstedt. Foto: Sven Lindwall
V-ledaren Jonas Sjöstedt. Foto: Sven Lindwall

Björklund till attack mot Moderaterna

Publicerad

Folkpartiledaren Jan Björklund går nu till attack mot Moderaternas försök att låsa fast regeringen vid budgetsamarbetet med Vänsterpartiet.

– Jag tycker det är mycket svårt att som borgerlig politiker förespråka att Vänsterpartiet ska ha ett starkt inflytande, säger han till Dagens industri.

För knappt en månad sedan beslutade Kristdemokraterna att lämna Decemberöverenskommelsen, DÖ. Omedelbart därefter förklarade de övriga allianspartierna att DÖ inte längre gäller.

DÖ innebar i korthet att ledaren för den största partikonstellationen skulle få bli statsminister och att minoritetsregeringar skulle få igenom sin budget.

Frågan är vad som gäller i stället.

Alliansen och Sverigedemokraterna är tillsammans större än regeringspartierna och Vänsterpartiet. Om alliansen lägger en gemensam budget 2016 faller troligen regeringens budget även om den har stöd av V, eftersom SD med största sannolikhet röstar med alliansen. Det blir en upprepning av det läge som rådde förra hösten.

Fråga om V-stödet tappat betydelse

Om allianspartierna i stället lägger fram sina egna budgetförslag blir regeringens alternativ det största även utan V:s stöd.

Det väcker frågan om stödet från V har förlorat sin betydelse efter DÖ:s fall.

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé klargjorde nyligen i en intervju med Dagens Industri att man inte kommer låta regeringen lämna budgetsamarbetet med V:

– Anledningen till att Stefan Löfven är statsminister är att de tre rödgröna partierna samlar ett större stöd än alliansen. Den dagen de inte vill regera med Vänsterpartiet får vi en helt ny diskussion om vilken regering vi ska ha i Sverige, sade Tobé.

Men i en intervju med samma tidning riktar Folkpartiledaren Jan Björklund hård kritik mot M:s linje:

– Vi har olika syn på detta. Jag tycker det är mycket svårt att som borgerlig politiker förespråka att Vänsterpartiet ska ha ett starkt inflytande eftersom det leder till en politik som är dålig för Sverige, säger han.

"Tynande blockpolitik"

För Expressen vill inget av de borgerliga partierna på tisdagen kommentera sin syn på regeringens beroende av V.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin tycker att Moderaterna "klamrar sig fast vid en tynande blockpolitik".

– Tobé ger moderatväljarna ett intressant besked när han säger att han hellre ger Vänsterpartiet så stort inflytande de överhuvudtaget kan ha utan att sitta i regeringen, än ser samarbeten över blockgränsen, skriver hon i ett mejl till Expressen.

Hon anser att fler partier behöver samarbeta i riksdagen, inte färre.

– Vi har ett välfungerande samarbete med Vänsterpartiet om budgeten men har samtidigt en hand utsträckt till de borgerliga partier som vill samarbeta.

Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler har noterat det något ironiska läget att V och M för en gångs skull är överens – om att regeringen ska fortsätta sitt samarbete med V.

Aron Etzler menar dock att M:s linje är en strategi för att skapa problem och osäkerhet.

– Moderaternas egen politik är ju i grunden impopulär. De vill ju att det ska handla om politiskt spel i stället. Det som vi står för är sådant som folk i Sverige tycker: att man ska ha en stark välfärd, att man ska bygga bostäder och att det är viktigt med rättvisa och jämlikhet.

Många skulle väl säga att Moderaterna snarare vill låsa fast regeringen vid Vänstern för att de tror att er politik är impopulär hos breda väljargrupper?

– Jag kan inte se det. Om du frågar svenska folket vilken samhällsmodell de vill ha så är det en stark välfärdspolitik.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag