Björklund till attack mot Juholt

Publicerad
Uppdaterad
Skolan, EU och arbetskraftsinvandring. Det var några av de ämnen som Folkpartiets partiledare Jan Björklund tog upp i sitt tal i Almedalen. Men han gick också till attack mot Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt och Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.
- Ert samarbete med Sverigedemokraterna är pinsamt, sade han.
På onsdagskvällen var det Jan Björklunds tur att hålla tal i Almedalen, och han inledde med att prata om revolutionen i arabvärlden. Och han var mycket tydlig i sitt budskap.
- Khadaffi måste bort. Människorna i arabvärlden har rätt att leva i frihet.
Björklund gick sedan vidare med inrikespolitik och arbetskraftsinvandring.
- Sverige är ett litet land och för att vi ska stå starka måste vi vara attraktiva för utländsk kvalificerad arbetskraft. Sverige välkomnar arbetskraftinvandring av kvalificerad arbetskraft. Att högutbildade kommer hit och jobbar bidrar till vår ekonomiska utveckling.

"Kan bli en fälla"

Vi tjänar på att vara ett öppet land, sade Björklund som sedan gick vidare till sin hjärtefråga: den svenska skolan.
- När skolan frånsäger sig sitt ansvar blir elevens egna mognad avgörande. Detta kan bli en fälla för exempelvis pojkar från hem utan studietradition. Det kan bli en fälla för arbetarpojkar. Klassresan börjar i klassrummet. Det är hög tid att låta lärare vara lärare, sade Björklund.
Den avslutande delen av talet kom att handla om Europatanken och kom återigen in på utländsk arbetskraft.
- Vi ser motståndet mot den europeiska tanken i exempelvis riksdagen där de rödgröna och Sverigedemokraterna gått ihop för att göra det svårare för utländsk arbetskraft att jobba i Sverige. Håkan Juholt och Gustav Fridolin: ert samarbete med Sverigedemokraterna är pinsamt.

"Låt Juholt drömma"

Björklund avslutade talet med att gå hårt åt Socialdemokraterna och Håkan Juholt.
- Socialdemokraterna har valt en partiledning som verkar tycka att det var bättre förr. Men det tycks som Håkan Juholt förväxlat sin egen inställning med folkets. För Socialdemokrater var det alltid bättre förr, de var alltid statsministrar. Men för de flesta andra är det bättre nu, och det kommer att bli ännu bättre. Låt Juholt drömma sig tillbaka, vi andra drömmer om framtiden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag