Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Björklund till angrepp på rödgrönas samarbete med SD

Modersmålsundervisningen riskerar att slås sönder efter att regeringen röstats ner i riksdagen.

Det sa utbildningsminister Jan Björklund i "Bar och politik".

- Det är precis vad Sverigedemokraterna är ute efter. Jag fattar bara inte varför de rödgröna gått med på det där, sa han.

Kravet på lärarlegitimation ska gälla även för lärare i modersmål. Det slog riksdagen fast i dagarna - tvärtemot vad regeringen och Jan Björklund tyckte.

Nu går utbildningsministern till angrepp på de rödgrönas samarbete med Sverigedemokraterna.

– Det skulle slå sönder den svenska modersmålsundervisningen, och det är precis vad Sverigedemokraterna är ute efter. Jag fattar bara inte varför de rödgröna gått med på det där, sa han till Niklas Svensson i Expressen TV:s "Bar och politik" på tisdagskvällen.

"Vem ska undervisa?"

Jan Björklund menar att lärarna i modersmål rekryteras på ett annat sätt än andra lärare och varnar för att hela undervisningen är i farozonen nu.

– Mer än hälften av modersmålslärarna är inte behöriga, inför vi krav på lärarlegitimation och de får sparken, vem ska då undervisa? Det är klart att då upphör modersmålsundervisning i stora delar av landet.

"Nödvändig kvalitetshöjning"

Socialdemokraternas utbildningspolitiske talesperson Ibrahim Baylan håller inte med Björklund om beskrivningen att modersmålsundervisningen skulle vara hotad i och med beslutet.

– Om beslutet var formulerat så att det skulle ske omedelbart i dag skulle det bli så. Men beslutet är formulerat så att regeringen ska komma tillbaka med ett nytt förslag, säger han till Expressen.se.

– Det är ett socialdemokratiskt förslag och vi har i alla år hävdat att alla pedagoger i skolan ska ingå i det här systemet, det är en nödvändig kvalitetshöjning för skolan.

"Måste kräva legitimation"

Sverigedemokraterna vill avskaffa modersmålsundervisningen helt.

– Men ska vi nu ha sådan undervisning, måste vi kräva att lärarna är legitimerade, sa partiets utbildningspolitiska talesperson Richard Jomshof till Svenska Dagbladet förra veckan.

TIDIGARE PROGRAM

27 mars: Fredrik Reinfeldt

Statsministern var premiärgäst i ”Bar & politik med Niklas Svensson”. I programmet stängde han dörren för Miljöpartiet med orden: ”Miljöpartiets rikspolitiska ledning har gått i fel riktning.”

"Statsministern är naturligtvis alltid en drömgäst för en politisk reporter. Hans medverkan i första programmet ledde dessutom till att alla andra partiledare också ville komma", säger programledaren Niklas Svensson.


10 april: Jonas Sjöstedt

Vänsterledaren ifrågasatte regeringens insatser för att få den fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak fri. ”Den tysta diplomatin ska inte vara tyst”, sa han bland annat.

"Jonas Sjöstedt var både allvarlig och rolig i programmet. Precis som en gäst i det här programmet ska vara", säger programledaren Niklas Svensson.


24 april: Göran Hägglund

Kristdemokraternas partiledare konstaterade bland annat att Moderaterna tar för stor plats i alliansen och att relationen med partikamraten Mats Odell är ”god men inte hjärtlig”.

"Jag minns framför allt hur Hägglund blixtsnabbt lyckades komma på en rolig historia som fick hela Eken Bar att gapskratta. Imponerande", säger Niklas Svensson.


8 maj: Gustav Fridolin

Miljöpartiets språkrör gav i ”Bar & politik med Niklas Svensson” regeringspartierna en känga. ”Man kan rösta på Centern, Folkpartiet eller Kristdemokraterna, men man får ändå en moderat politik”.

"Gustav Fridolin vägrade lämna några klara besked i regeringsfrågan, men jag tycker ändå att det blev uppenbart att han flörtar åt både vänster och höger", säger Niklas Svensson.


15 maj: Stefan Löfven

Socialdemokraternas partiledare kommenterade statsministerns uttalande om ”etniska svenskar mitt i livet” med orden ”väldigt obehagligt.”

"Jag tycker att vi fick se en ny sida av Löfven i programmet. Han var väldigt avslappnad och skämtade bland annat om hur mamma skulle vägra honom fläskpannkaka om han driver frågan om att avskaffa kungahuset. Kul", säger Niklas Svensson.

Se tidigare program på: http://www.expressen.se/tv/nyheter/bar-och-politik/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.