Björklund slår tillbaka: "Trots allt förväntat"

Jan Björklund (FP) slår tillbaka mot kritiken – menar att det tyder på att det är den "gamla politiken" som får underkänt.
Foto: Jens L'Estrade

Beskedet att svenska skolornas resultat i Pisa- undersökningen blir allt sämre, har väckt kraftiga reaktioner.

Men utbildningsministern Jan Björklund (FP) slår nu tillbaka mot kritiken - och menar att det tyder på att det är den "gamla politiken" som får underkänt.

– Mycket allvarligt, men trots allt förväntat, skriver han på partiets hemsida.

Resultaten från den senaste internationella skolundersökningen, Pisa, var dyster läsning för de svenska skolorna.

I samtliga ämnen som undersöktes låg Sverige under genomsnittet bland de undersökta OECD-länderna. Och försämringen som syntes bland svenska elever var den kraftigaste nedgången hos något OECD-land.

– Det är mycket allvarliga siffror. Det finns en stark global konkurrens och då är det väldigt bekymmersamt att vi tappar så mycket i matematik men också i de båda andra ämnena, säger Tobias Krantz, ansvarig för utbildningsfrågor på Svenskt Näringsliv, om beskedet, till TT.

"Utvecklingen bara förvärras"

Och bland politikerna var det starka reaktioner på de sjunkande resultaten.

– Utvecklingen är oerhört allvarlig, och det här visar återigen att situationen under utbildningsminister Björklund bara förvärras, säger Rossana Dinamarca, Vänsterpartiets skolpolitiska talesperson i ett pressmeddelande.

I ett pressmeddelande skriver Sverigedemokraternas skolpolitiska talesperson Carina Herrstedt att det bland annat är fria etableringsrätten och invandringspolitiken som ligger bakom problemen.

"Det ser bedrövligt ut på alla sätt och vis. Vad som oroar är samtidigt att skillnaderna mellan olika grupper är så stor. Att lågpresterande elever tappar ännu mer. Pojkar presterar mycket sämre än flickor och elever med utländsk bakgrund hamnar långt efter".

"Kommunaliseringen har varit ett stort misslyckande och den fria etableringsrätten för friskolor förstärker i dag problemen inom den svenska skolan. Vi har samtidigt en invandringspolitik som slukar resurser inom skolan och som bidrar till att försvåra situationen".

"Spiken i kistan för den gamla"

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin kritiserar regeringen för kortsiktiga skolpolitiska utspel och alltför mycket kontroll och styrning av lärarnas arbete, vilket lett till att lärarnas pappersarbete, enligt Fridolin, ökat kraftigt. Miljöpartiet vill också satsa mer resurser för att öka antalet lärare och annan skolpersonal.

Fridolin hoppas att Pisa-rapporten leder till en "Pisa-chock" för Sverige som leder till en ny skolpolitik.

– Jag är uppriktigt sagt ledsen och arg. Nu får barnen betala för en skolpolitik som inte ger lärarna tillräckligt tid för att göra sitt jobb, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin till TT.

Utbildningsministern Jan Björklund menar att kritiken är allvarlig, men att det inte pekar på brister i den nuvarande skolpolitiken.

- Mycket allvarligt, men trots allt förväntat. Allvarligt för ungdomarna, för skolan och för Sverige. Mätningen gjordes i årskurs nio för nästan två år sedan, i mars 2012. Eleverna hade gått alla nio åren i grundskolan med de gamla läroplanerna och gamla betygen. Regeringens stora systemskifte trädde i kraft 2011/12, och omfattade inte avgångsklasserna. PISA 2012 är således inte en utvärdering av den nya skolpolitiken, utan spiken i kistan för den gamla, skriver han på Folkpartiets hemsida.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.