Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Björklund öppnar för att delta i regering med S

Jan Björklund öppnar nu för en ministerpost i en S-regering.
Stefan Löfven.
Foto: Christian Örnberg

Liberalernas partiledare Jan Björklund öppnar nu för första gången för att bli minister i en regering med S efter valet nästa år.

– Jag hoppas ju att det ska vara en borgerlig statsminister i en sådan regering, men det går ju inte – om man vill ha ett samarbete över blockgränsen – att börja med att ställa den typen av ultimatum, säger han i Expressens tv-program "Bara Politik – med Niklas Svensson".

Samtidigt riktar han skarp kritik mot M-ledaren Anna Kinberg Batra.

Allianssprickan blir allt djupare.

När Liberalernas partiledare Jan Björklund gästar Expressens tv-program "Bara Politik – med Niklas Svensson" på onsdagskvällen kommer ett nytt utspel i regeringsfrågan – samtidigt som han riktar stenhård kritik mot Moderatledaren Anna Kinberg Batra:

– Den väg som Anna Kinberg Batra och Moderaterna har slagit in på är både olycklig och bekymmersam, säger han, apropå M-beskedet i januari i år om att inleda samtal med Sverigedemokraterna i riksdagen.

Jan Björklund antyder samtidigt att alliansen kan spricka efter nästa val:

– Skulle det vara så att valet slutar i en situation som påminner om det vi har i dag, då är jag oroad för att alliansen kommer att dra åt olika håll.

"Vi behöver titta på det som Angela Merkel gör"

Åt vilket håll drar då du?

– I ett sådant läge menar jag att vi behöver titta på det som Angela Merkel gör, och det man gör i Holland och i Frankrike... Titta på ett samarbete över blockgränsen. Då talar jag om allianspartierna och Socialdemokraterna.

Skulle du kunna tänka dig att sitta i en regering med Stefan Löfven som statsminister, som andrahandsval?

– Jag hoppas ju att det ska vara en borgerlig statsminister i en sådan regering, men det går ju inte om man vill ha ett samarbete över blockgränsen att börja med att ställa den typen av ultimatum.

Anna Kinberg Batra får kritik av Jan Björklund i "Bara politik – med Niklas Svensson".
Foto: Noella Johansson / TT NYHETSBYRÅN

"Jag möter ju Stefan Löfven"

Så svaret är att du inte utesluter att ta plats i en regering med Stefan Löfven som statsminister?

– Det ska vara en regering som baseras på hela underlaget i alliansen och Socialdemokraterna är med... Det naturliga är ju att om alliansen är större än Socialdemokraterna så hämtas statsministern i det borgerliga lägret, men jag kan garantera att sådana samtal är helt dödfödda om man börjar med att ställa ultimatum i personfrågor.


LÄS MER: Jan Björklunds sågning av Margot Wallström


Jan Björklund ger samtidigt ett kryptiskt svar på frågan om han haft några möten med Stefan Löfven på tu man hand där han diskuterat möjliga samarbeten framöver.

– Nej, inte på senare tid. Men jag möter ju Stefan Löfven, det gör alla partiledare.

I onsdagens program kritiserar han också utrikesminister Margot Wallström för att hon ”hamnar fel och i galen tunna” när det gäller Mellanöstern – och han varnar för att Rysslands president Vladimir Putin kan försöka påverka den svenska valrörelsen nästa år.

JAN BJÖRKLUND OM...

... att han tjänar 60 000 kronor mindre än Stefan Löfven varje månad:

”Det är därför vi ska byta jobb, han och jag.”

... att L och SD vill satsa mest på försvaret.

”Det är väl bra ju fler som gör det. Men det hjälper ju inte riktigt att vi som är utanför tycker annorlunda.”

... huruvida han är avlyssnad eller inte.

”Jag vet inte, men jag utgår från det. Det har jag gjort under flera års tid.”

... slöjan.

”I stora delar av den muslimska världen är det en symbol för religiös extremism.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.