Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Björklund om den stora barnlängtan

Liberarernas partiledare Jan Björklund öppnar upp sig i en ny intervju. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN

7 september firar Jan Björklund tio år som ledare för det som då kallades Folkpartiet, och nu går under namnet Liberalerna.

I en lång och öppenhjärtlig intervju i lördagens DN berättar han bland annat om mammans flykt från nazisterna i Norge, adoptionen av de två sönerna, varför han aldrig tänker närma sig Sverigedemokraterna och om maktkampen mot utmanaren Birgitta Ohlsson.

– Vi hade köpt en napp som var för stor, och han låg där på sängen och grät och fick suga på våra tummar på natten. Att få barn är jättestort för alla, men efter så många år... Det betydde väldigt mycket, säger Björklund om mötet med sin första son.

Dagens Nyheter har träffat Jan Björklund både på släktgården i Nordnorge, och i villan i Bromma i västra Stockholm.

Det är första gången under hans tio år som partiledare som en journalist kommit över tröskeln till släppt en journalist över tröskeln till familjen Björklund–Brifalk (hustrun Anette, enhetschef för digital kommunikation i Stockholms stad).

Jan Björklund med sin fru Anette Brifalk. Foto: SVEN LINDWALL

Jan Björklunds mamma Ragna, som avled i våras 96 år gammal, flydde på skidor från Norge till Sverige i slutet av andra världskriget, senhösten 1944.

– Min mamma var en 23-årig flicka och otroligt utsatt. Morfar hade en radioapparat gömd för att lyssna på den fria norska radion från London och det var dödsstraff på det. Så familjen flydde på skidor, säger Jan Björklund till DN.

Under flykten hade hans mamma sin fyraåriga lillayster i ryggsäcken. 

 

LÄS MER: Björklunds övertag i partiledarstriden med Birgitta Ohlsson 

 

Äntligen föräldrar

Jan Björklund träffade sin blivande fru på ett party på Lidingö (i partisekreteraren Maria Arnholms kollektivhus) i slutet av 80-talet.

De två fick barn – men det tog många år. 

I Sydkorea i augusti 2001 blev Jan Björklund och Anette Brifalk äntligen föräldrar.

– Vi hade köpt en napp som var för stor, och han låg där på sängen och grät och fick suga på våra tummar på natten. Att få barn är jättestort för alla, men efter så många år... Det betydde väldigt mycket.

Jan Björklund och Anette Brifalk med barnen Gustav och Jesper. Foto: /IBL / /IBL

Tar avstånd från SD

Med ett år kvar till nästa val, säger Jan Björklund att det är otänkbart för Liberalerna att sätta sig i en regering om de borgerliga partierna blir mindre än de rödgröna.

– Då måste man ha stöd av SD i varenda fråga och det är klart att det inte kan ske utan motprestationer.

Birgitta Ohlsson utmanar Jan Björklund om partiledarposten i Liberalerna. Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT NYHETSBYRÅN

Utmanas av Ohlsson

För närvarande utmanas Jan Björklund om partiledarposten av Birgitta Ohlsson.

En strid som Jan Björklund ser ut att gå segrande ur. I intervjun säger han att han tycker att det är olyckligt att hon sagt att hon lämnar politiken om hon inte blir partiledare då han tror att de tillsammans skulle kunna åstadkomma mycket. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!