Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Björklund och Fridolin överens: Bra att lägga ner skolor

En åtgärd Jan Björklund trycker på, för att göra skolan bättre för alla elever i Sverige, är återinförd disciplin. "Det har gått häftigt utför de senaste åren", säger han.

Utbildningsminister Gustav Fridolin, MP, och hans föregångare Jan Björklund, L, är överens om att ett sätt att förbättra svenska elevers resultat är att lägga ner skolor.

Björklund berättar också att de vill införa betyg i årskurs 4.

– Det finns ingen forskning som tyder på att tidigare betyg är bättre för eleverna som redan har det svårt, snarare tvärtom, kontrar Fridolin.

 

SPRICKAN I SKOLAN: Elevernas verklighet: Brinnande gardiner och kiss papperskorgen 

Expressen har granskat skillnaderna på högstadieskolor i välbärgade och utsatta områden. Efter granskningen möttes utbildningsminister Gustav Fridolin, MP, och L-ledaren Jan Björklund, tidigare utbildningsminister, i en debatt om skolan i Expressen TV.

Båda var överens om att ett sätt att förbättra resultaten i skolor i utsatta områden är att lägga ner dem. Områdena med sämst resultat är ofta invandrartäta.

Jan Björklund säger i Expressen TV:

– Att blanda eleverna mer och inte bara ha stora skolor i invandrartäta områden. En del säger att vi ska stoppa det fria skolvalet, men det är att straffa hela svenska folket för att vi har problem att integrera i vissa områden, säger L-ledaren och menar att lösningen är att blanda upp elever i utsatta områden med elever i andra områden.

”Det borde alla kommuner göra”

Gustav Fridolin:

– Jag håller med Jan om mycket av det han säger. Att man börjar bygga ihop skolorna igen, att direktörens och lokalvårdarens barn sitter i samma klassrum, det borde alla kommuner göra.

Om att lägga ner skolor för att uppnå resultat säger utbildningsministern:

– Det måste man göra ibland. När man säger lägga ner betyder det oftast högstadier, eleverna går fortfarande i andra skolor i låg- och mellanstadier, men när det kommer till högstadiet finns det ingen anledning att ungar ska åka till andra segregerade skolor, säger Fridolin.

”Sämsta skolorna är kommunala”

Men allt är partiföreträdarna inte överens om. Björklund går hårt åt regeringens arbete med vinsttak för skolor:

– När man letar upp de allra sämsta skolorna i Sverige är det kommunala skolor, inte friskolor. Det är Fridolins kommunala skolor.

Gustav Fridolin pekar på nedskärningarna inom skolan på 1990-talet som en av de största orsakerna till att det ser ut som det gör.

– Den som behöver mer lärartid, mår dåligt eller inte har lika många böcker hemma får sämre stöd, säger Fridolin om nedskärningarna på personal.

Björklund: Inför betyg i årskurs 4

En åtgärd Björklund trycker på, för att göra skolan bättre för alla elever i Sverige, är återinförd disciplin.

– Det har gått häftigt utför de senaste åren. Det kommer krävas stora reformer, tror jag. Vi behöver återupprätta studiedisciplin. De skolor som har låga resultat har ofta väldigt stökig miljö, det är skolk, elever surfar på mobilen i stället för att lyssna på lärarna, säger Björklund och säger att han föreslår att betyg införs från årskurs 4.

– Skolan blir mer på allvar. Eleverna anstränger sig mer och lärarna tvingas att analysera, ”vad kan de här eleverna?”, säger Björklund i Expressen TV.

Fridolin:

– Det finns ingen forskning som tyder på att tidigare betyg är bättre för eleverna som redan har det svårt, snarare tvärtom.