Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Björklund och Åkesson möts i het debatt om EU

Jimmie Åkesson (SD). Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Den ena leder det parti som marknadsför sig som Sveriges mest Europavänliga. Den andra det som först ville att Sverige skulle lämna EU – men som nu vill förändra det i grunden. 

I kvällens ”Bara politik” möts Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Liberalernas partiledare Jan Björklund i en het debatt om EU. 

Liberalerna vill se mer samarbete inom EU och gjorde till och med frågan om att Sverige ska stanna kvar i unionen till en av partiets stora valfrågor i riksdagsvalet, trots att det inte fanns någon majoritet som drev frågan om utträde. 

– Sverige ska inte bara stanna kvar i EU. Sverige ska inom fem år tillhöra EU:s absoluta kärna, sade partiledaren Jan Björklund i sitt tal i Almedalen. 

 

Jan Björklund (L). Foto: PER GROTH/TT / TT NYHETSBYRÅN

För Jimmie Åkesson var EU-frågan ett av de avgörande skälen att han lämnade Moderat skolungdom och anslöt mig till Sverigedemokraterna för över 20 år sedan. Fram till nyligen ville han att Sverige skulle lämna EU, men vill nu i stället reformera EU från insidan just för att minska dess makt.

– Jag ser inga utsikter för att Sverige kommer att lämna EU. Även om jag tycker det så kommer det inte att ske inom överskådlig tid och då får man fråga sig hur man bäst uppnår det syfte vi är ute efter, nämligen att återföra så mycket makt som möjligt till Sverige och de andra medlemsstaterna, sade Jimmie Åkesson till Sveriges Radio i februari. 

Jimmie Åkesson (SD). Foto: MATTIAS HELLSTRÖM / SPA

I kvällens ”Bara politik”, som sänds i Expressen TV klockan 19, möts de båda partiledarna i en debatt. 

Schenström, Färm och Dahlberg i panelen

Debatten efterföljs av en panel bestående av M-debattören och Fredrik Reinfeldts tidigare statssekreterare Ulrica Schenström, Daniel Färm, chef för Tankesmedjan Tiden, och Expressens politiska redaktör Anna Dahlberg. 

Ulrica Schenström. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

 

I EU vill Liberalerna bland annat:

Införa euron som valuta i Sverige. 

Att EU-länder ska dela på ansvaret för flyktingar. 

Ha ett mer omfattande försvarssamarbete mellan Sverige och EU.

Att EU uppmuntrar till satsningar på barn- och äldreomsorg. 

Införa en europeisk flygskatt. 

 

EU-valet 2014 blev en tillbakagång för Liberalerna som fick 9,9 procent av väljarstödet (jämfört med 13,6 procent i valet 2009). I dag har partiet två mandat och är medlemmar i den liberala partigruppen Alde, där även Centerpartiet ingår. I gruppen ingår också bland annat ledamöterna från tyska FDP, brittiska Liberaldemokraterna, franska Demokratiska rörelsen samt finländska Svenska folkpartiet och Centern i Finland. 

 

I EU vill Sverigedemokraterna bland annat:

Anta en ny grundlag som begränsar EU:s makt. 

Kraftigt minska EU-avgiften.

Säga nej till tvingande omfördelning av migranter. 

Ha begränsad fri rörlighet för stater som missköter sig

Säga nej till gemensam EU-arme. 

 

EU-valet 2014 blev en framgång för Sverigedemokraterna som fick 9,7 procent av rösterna (jämfört med 3,3 procent i valet 2009). I dag har partiet två mandat och ingår i gruppen ECR, där bland annat brittiska Konservativa partiet, tjeckiska Medborgardemokraterna, polska Lag och rättvisa, Dansk Folkeparti och Sannfinländarna ingår.