Björklund: Mamma jagades av nazisterna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jan Björklund är med i SVT:s "Nyfiken på partiledaren" på söndag.
Foto: Sven Lindwall

Jan Björklunds mamma tvingades fly från nazisterna i det ockuperade Norge.

I "Nyfiken på partiledaren" berättar Björklund hur hans mammas berättelser och åsikter spelat en avgörande roll i hans liv.

– Det var under dramatiska omständigheter som de flydde från Norge, jagade av nazisterna, säger han i SVT:s programserie.

I SVT:s program "Nyfiken på partiledaren" möter psykoterapeuten Poul Perris samtliga partiledare för långa samtal om värderingar, ideologi och personliga drivkrafter.

Tidigare har Jonas Sjöstedt (V), Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S) suttit ned i "tv-terapisoffan", och på söndag är det Folkpartiets partiledare Jan Björklunds tur.

Björklund är uppvuxen i det lilla industrisamhället Skene i Västergötland, där både hans mamma, pappa och flera nära släktingar jobbade inom textilindustrin.

Föräldrarnas samhällsdiskussioner banade väg för hans politiska intresse. Hans mamma var medlem i både Röda korset och kyrkofullmäktige – men det är hennes förflutna som gjort störst intryck på honom.

– Min mamma kom till Sverige som krigsflykting under andra världskriget. Det kom att prägla mig väldigt mycket, säger Jan Björklund till Poul Perris i "Nyfiken på partiledaren".

– Min mamma kunde aldrig förstå den här USA-fientligheten som finns i Sverige. Att man alltid ska skälla på USA, säger han i SVT.

Ändrade uppfattning

Jan Björklund går även in på delar av sin tidiga politiska karriär i Folkpartiets ungdomsförbund. Där berättar han hur han bland annat drev frågor som han i dag tar avstånd från.

– Jag var väl 17-18 år och tyckte att Sverige helt och hållet borde avveckla försvaret. Det är ju lite komiskt eftersom jag flera år senare blev yrkesofficer, säger Björklund i "Nyfiken på partiledaren".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.