Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Björklund lovar att ta strid med Anders Borg

Jan Björklund tvekar om ett femte jobbskatteavdrag i höstens budget och vill hellre se ett lärlingssystem för att bekämpa ungdomsarbetslösheten.

I Expressens intervju spår han en vändning av skolresultaten 2017, lovar att ta strid med Anders Borg om värnskatten, och hotar näringslivet om lagstadgad kvotering till bolagsstyrelser.

Dessutom avslöjar han att Jonas Sjöstedt är den i motståndarlaget han helst värvar - efter en rejäl omvändelse.

5 frågor

1 Vilket är ditt bästa minne från sommaren 2013?

- Lillgrabben lärde sig simma förra sommaren och därför har vi verkligen haft roligt tillsammans i vattnet i år.

2I den senaste mätningen från Expressen/Demoskop får Folkpartiet 5,5 procent. Hur ser du på det?

- Det är på valdagen det avgörs.

3 Vilken blir valrörelsens största fråga?

- Jobben och skolan.

4 Vilken är ditt partis viktigaste profilfråga kommande år?

- Tidigare betyg och återförstatligandet av skolan.

5 Nästa år är krävande med två val. Hur laddar du?

- Jag reser mycket och träffar människor. Inför viktigare framträdanden och debatter går jag gärna långpromenader i skogen.

Fakta

VEM?

Folkpartiets partiledare Jan Björklund, utbildningsminister och vice statsminister. Gift och har två barn.

VAR?

Dockpiren vid River Café, Eriksberg, Göteborg

NÄR?

Söndagen den 11 augusti klockan 13.00

DAGSFORM?

Folkpartiet har klarat sig något bättre än de andra småpartierna i alliansen, men står fortfarande och stampar på låga nivåer, den senaste Demoskopmätningen gav 5,5 procent av väljarstödet.

VAD?

I dag sommartalar Jan Björklund och presenterar Folkpartiets krav inför höstens budgetförhandlingar på Harpsund.

Jan Björklund är solbränd och på gott humör efter fyra veckors semester. Det är dags för det årliga sommartalet, som FP-ledaren i år håller i Göteborg. Det är nu alliansens partiledare presenterar sina krav inför höstens budgetförhandlingar, och högst på Jan Björklunds lista står inte ett femte jobbskatteavdrag, utan arbetslösheten bland unga.

– Generellt sett har vi det bättre än de flesta andra men just när det gäller ungdomsarbetslösheten så ligger vi sämre till än jämförbara länder. Det har vi ställt till med själva under årtionden av felaktig politik. Den behöver vi ändra.

Hur ska ni bära er åt?

– Jag menar att en viktig orsak är övergången från gymnasiet till arbetsmarknaden. Många andra länder har lärlingssystem som länkar ihop gymnasiets yrkesutbildningar med arbetsmarknaden, och så får man jobb sen. Medan i Sverige har man valt modellen att alla ska läsa en yrkesutbildning i skolans lokaler med ganska lite kontakt med arbetslivet.

FP-förslaget om ett nytt lärlingssystem har fått gott mottagande i alliansen. Värre är det med Folkpartiets krav på förändringar av lagen om anställningsskydd, obligatorisk a-kassa och slopad värnskatt. Tre förslag som ratas av alliansens största parti. Redan i förra årets sommartal lovade Jan Björklund att ta striden om värnskatten med Anders Borg. Nu säger utbildningsministern att han inte kommer att ge sig förrän den är avskaffad.

– Bakom att de andra säger nej finns en insikt om att vi har rätt, att den här skatten är skadlig. Å andra sidan är man rädd för att bli anklagad för att verka orättvis om man tar bort värnskatten.

"Finns andra prioriteringar"

Alliansens andra partier har under sommaren nämnt ett femte jobbskatteavdrag som sin främsta prioritering inför hösten, men nu skiljer sig Folkpartiet åt.

– Det finns andra prioriteringar jag tycker är viktigare. När vi går till val 2014 ska vi ha genomfört de reformer vi lovade väljarna 2010. Men samtidigt ställs alla vallöften under reservation att det finns ett utrymme i budgeten.

Kan ni genomföra ett femte jobbskatteavdrag utan att också sänka skatten för pensionärer?

Jan Björklund och Expressens reporter Annie Reuterskiöld. Foto: Foto: Jens L'Estrade – Jag tycker att om vi ska genomföra ett femte jobbskatteavdrag, och det är en öppen fråga än så länge för att det har en kostnad och vi måste se till att det utrymmet finns, ska vi också sänka skatten för pensionärer.

Backar från tidigare krav

Under sommaren blev det klart att en miljard kronor fattas sedan riskkapitalägda skolkoncernen John Bauer gått i konkurs. Nu vill skolministern se skärpta regler för kortsiktiga ägare. Men de andra allianspartierna har sagt blankt nej till att definiera långsiktighet med en tidsgräns under Friskolekommitténs arbete. Därför backar nu Björklund på sitt krav från i våras om tio år.

– Det kan hända att man måste skifta ägare, det kan inte vara förbjudet, då omöjliggör man verksamheten. Men lagförändringen jag vill se kommer omöjliggöra de flesta riskkapitalbolagen.

Anders Hultin som drev några av skolorna går tillbaka som ägare för fyra gamla JB-skolor. Om man ser på hur han skött de här skolorna, tycker du att Anders Hultin verkar vara en långsiktig ägare?

– Han är ju en person som funnits inom skola och utbildning i Sverige under mycket lång tid. Han är ju inte en aktör som inte kan någonting om skola och försöker gå in och tjäna pengar.

Det svenska skolsystemet är unikt i sitt slag. Med undantag av Chile finns inget annat allmänt finansierat skolväsende som tillåter att skolor drivs av vinstdrivna privata företag, enligt forskare vid Kungliga vetenskapsakademien. En engelsk forskare har beskrivit systemet som till höger om höger, att den svenska modellen är så radikal att det inte ens diskuterades under Margret Thatchers tid i Storbritannien. Skolverket varnar för att skillnaderna mellan landets skolor har ökat markant.

Du har suttit som skolminister längst av alla, ser du den här utvecklingen som ett misslyckande?

– Jag är inte nöjd med att segregationen ökar. Jag tror att det finns flera olika orsaker till det. Kommunaliseringen är en viktig orsak. Det är för stora skillnader mellan olika kommuner.

Vad är ditt ansvar?

– Att ta tag i detta. Besluten om både fritt skolval och skolpeng och kommunalisering togs ju för jättelänge sedan långt innan jag var minister. Mitt ansvar blir att hantera problemet.

FP i socialliberal riktning

Du har suttit i sju år och genomfört många reformer. Både OECD och konsultfirman McKinsey menar att det går att vända skolresultat på mindre än sex år. När ska du få ordning på våra krisande skolor?

– Det är på gång. Reformerna sker just nu. 2011 infördes nytt betygssystem, nya läroplaner, ny skollagstiftning, ny gymnasieskola. Jag tror att inom sex år från att de här reformerna har genomförts kommer vi att se en vändning.

Det senaste året har Jan Björklund fört Folkpartiet i en mer socialliberal riktning än tidigare, bland annat genom rekryteringen av jämställdhetsminister Maria Arnholm. Partikamrater i hela landet säger att han är mycket mer av en socialliberal än vad den offentliga bilden av major Björklund ger.

Är du en mjukis egentligen?

– För att åstadkomma ett mjukare samhälle så kan det behövas ganska tuffa nypor, och jag tror jag klarar både och.

Det var FP som införde den första pappamånaden, är ni med och inför den tredje?

– Vi får se, vi ska diskutera den frågan på vårt landsmöte i höst. Vi talar om att det är för få kvinnliga chefer, för få ledamöter i styrelser, det är männen som man satsar på i 30-årsåldern som gör karriär och så vidare. Det där hänger ihop med hur föräldraskapet fördelas, successivt har jag nog öppnat ögonen för det sambandet mer.

Både Fredrik Reinfeldt och Anders Borg talar om att lagstiftning om kvotering till bolagsstyrelser verkar behövas, även om deras parti är emot. Hur ställer du dig i den frågan?

– Som princip är jag emot. Jag tycker att man ska utse personer på egna meriter.

Gör man det i dag?

– Nej. Det finns en dold kvotering i dag. Och det gör att jag ändå har sagt att jag vill se förbättringar från näringslivets sida, för i dag finns det ändå väldigt många duktiga kvinnor som man skulle kunna utse men som man går runt ändå. Vi måste se framsteg i näringslivet, annars tryter vårt tålamod och då inför vi lagstiftning.

Skulle värva Jonas Sjöstedt

Du stängde dörren till ett eventuellt regeringssamarbete med Socialdemokraterna rejält i Almedalen. Ändå är det många folkpartistiska kommunalråd som svarar att de absolut kan tänka sig att regera tillsammans med S. Är FP och S en så omöjlig kombination?

– Vi går till val på att alliansen ska bli återvald. Blir den inte det kommer Sverige ha en rödgrön regering. Folkpartiet kommer inte vara involverade.

Vem i motståndarlaget skulle du helst värva?

– Jag tycker att Jonas Sjöstedt är en skicklig debattör. Men det krävs en enorm omvändelse först!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!