Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Björklund: Lås dörren när lektionen börjar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
2Hade jag varit lärare hade jag gjort det", säger Jan Björklund till SvD om att låsa klassrummen när lektionen börjat.
Foto: Leif R Jansson / Tt

Svenska skolor har flest sena ankomster av alla OECD-länder.

Dörren till klassrummet borde låsas när lektionen börjar, tycker utbildningsminister Jan Björklund.

– Hade jag varit lärare hade jag gjort det, säger han till Svenska Dagbladet.

Årets Pisarapport visar att svenska skolelever halkat efter sedan 2009, vilket innebär att utbildningsministern varit i hetluften den senaste veckan. Han säger till Svenska Dagbladet att han var "mental förberedd".

– Men det är så många aktörer i debatten som vill hävda att det är mitt fel så det har varit en pedagogisk uppgift att förklara, säger han.

I Pisarapporten står att "mycket talar för" att det finns ett samband mellan friskolereformen och de sämre resultaten. Samtidigt säger rapporten att skolsegregationen inte har ökat.

"Närmast absurt"

– Att en del motståndare till friskolor nu förklarar resultaten genom att hänvisa till friskolorna är närmast absurt, säger Björklund i SvD.

En enkel förbättring i svenska skolan, enligt Jan Björklund vore att förbättra disciplinen i klassrummen.

Det skulle ge bättre resultat, tror han.

– När det ringer in då börjar lektionen och när det ringer ut så slutar den. Man bestämmer med lärarkollegiet att det är den regeln man tillämpar. Passar det inte så låser man dörren när det ringer in. Hade jag varit lärare hade jag gjort det, säger Jan Björklund i Svenska Dagbladet.

Tycker du att dörren till klassrummet bör låsas när lektionen börjar?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.