Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Björklund kräver stor höjning av polislöner

Jan Björklund kräver en stor satsning på polisen.
Foto: Jessica Gow/TT
Magdalena Andersson vill se fler poliser – men det blir ingen löneökning.
Foto: Joakim Goksör/TT

Det går inte att hålla på och datta längre.

Det menar Liberalernas partiledare och kräver en höjning av polislönerna med 4 000 kronor i månaden.

– Det är helt uppenbart att vi har en flykt från yrket och att det delvis handlar om lönen, säger partiledare Jan Björklund.

Men höjningen är inte lika för alla och riskerar därmed samma kritik som lönelärarlyftet.

Björklunds utspel kom vid ett möte med riksdagsjournalisterna på tisdag förmiddag.

Liberalerna föreslår att drygt 1,3 miljarder kronor ska satsas på en generell lönesatsning på poliserna, vilket skulle motsvara en lönehöjning med 4 000 kronor i månaden.

Enligt Jan Björklund handlar det om att i en tid med ökad gängkriminalitet och ouppklarade vardagsbrott, ta ansvaret för att höja attraktionsvärdet för polisyrket.

– Vår bedömning är att lönen spelar en stor roll. Vi gör en bedömning av att detta kommer att vända utvecklingen.

Jan Björklund: Finns inga att anställa som poliser

Han går därmed helt emot finanisminister Magdalena Anderssons besked i helgen, där hon deklarerade att det ska bli fler poliser men att det inte blir något lönepåslag.

– När finansministern säger att hon vill anställa fler poliser så välkomnar vi det men problemet är att det inte finns några att anställa.


LÄS MER: Trots jätteöverskott - Magdalena Andersson stänger för lönsesatsning på polisen


Trots att det är en generell lönesatsning man förelår så kommer det i realiteten bli olika stort påslag för olika poliser, "en kan få 3 000 och en annan 5 000", som han uttrycker det.

Därmed riskerar han samma kritik som reformen lärarlönelyftet fick, där ett fåtal har fått pengar.

– Det är kontroversiellt med individuell lönesättning på alla arbetsplatser men som princip är det rätt. Jag är dock kritisk till den satsning på lärarlönelyftet som den nuvarande regeringen gjorde, där man gav 3000 till en tredjedel och noll till två tredjedelar. Det är för fyrkantigt. Det är inte individualisering.


LÄS MER: Stor kritik i lärarkåren efter löneformen 

Björklund: Nödvändigt att vända utvecklingen hos polisen

En av de som i upprepade diskussioner och debatter om poliskrisen påpekat dåliga arbetsvillkor och för låga löner och riktat kritik åt såväl polischeferna som politikerna, är Martin Melin, polis i Stockholm och vinnare av dokusåpan "Expedition Robinson".

"När Jan Björklund lägger en och en halv timme på att lyssna och anteckna vad jag tycker är fel (och bra) med dagens polis är det ett tecken på att problemet vi har med Myndigheten tas på allvar. Hatten av" skrev Martin Melin efter ett möte med Jan Björklund i februari.

På frågan till Björklund om huruvida hans utspel om höjda polislöner kan uppfattas populistiskt, blir svaret:

– Det är nödvändigt att vi vänder utvecklingen. Avhoppen har tredubblats på sex-sju år och var femte plats på Polishögskolan står tom.

Förslaget kommer i Liberalernas vårbudgetmotion.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.