PÅ KORSTÅG. Kristendomen måste få ta mer plats än andra religioner i skolan, enligt utbildningsminister Jan Björklund. Foto: Roger Vikström
PÅ KORSTÅG. Kristendomen måste få ta mer plats än andra religioner i skolan, enligt utbildningsminister Jan Björklund. Foto: Roger Vikström

Björklund kör över skolverket

Publicerad
Uppdaterad
Jan Björklund kör över skolverket - och kräver att kristendomen ska ha en särställning i skolan:
- Det handlar inte om att den kristna religionen är bättre än någon annan, säger utbildningsministern till SvD.
Elevernas kunskaper försämrades och kursplanerna var för luddiga och skolverket fick i uppdrag att dra upp nya riktlinjer för alla ämnen.
Men när kristendomens betydelse tonats ner i religionsundervisningen och världsreligionerna jämställdes reagerade Jan Björklund. Förslaget justerades - men utbildningsministern är fortsatt kritisk.
- Skolverkets uppfattning är fortfarande att alla de fem stora världsreligionerna ska behandlas lika och därför kör regeringen nu över myndigheten, säger Jan Björklund till SvD.
Regeringen har nu klubbat en ny kursplan i religionskunskap.
- Det här beror på det enorma inflytande som just kristendomen har haft i vårt land, säger Jan Björklund till SvD.
V-ledaren Lars Ohly tycker att Björklunds argument inte funkar i dagens samhälle.
- Jag tror att det handlar om ett köpslående där Kristdemokraterna har fått igenom det här.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag