Björklund kan tänka sig att regera med S

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Liberalernas partiledare kan tänka sig att regera med S.
Foto: Johan Jeppsson
Stefan Löfven.
Foto: Patrik C Österberg

Liberalernas partiledare Jan Björklund kan tänka sig att regera med Socialdemokraterna nästa mandatperiod, skriver Dagens Nyheter.

– För mig är det otänkbart att alliansen skulle regera med ett aktivt stöd av SD, säger Björklund till tidningen.

Moderaterna tycker inte att det är en bra idé – men S är öppna för samarbete.

Det är om allianspartierna förlorar nästa val som Liberalernas Jan Björklund vill bilda regering med Socialdemokraterna, enligt Dagens Nyheter.

– Jag tycker att vi ska tänka tanken att vi har en bredare koalitionsregering över blockgränsen mellan alliansen och S, säger han till tidningen i en stor intervju.

Vill inte regera med SD

Detta för att det är otänkbart med alternativet: att regera med Sverigedemokraterna, enligt Björklund.

– För mig är det otänkbart att alliansen skulle regera med ett aktivt stöd av SD. Då återstår egentligen bara en lösning: att vi söker ett blocköverskridande samarbete. Inte bara i enskilda uppgörelser utan också över breda fält i politiken som budget och skatter. Jag tycker att vi ska tänka tanken att vi har en bredare koalitionsregering över blockgränsen. Då menar jag alliansen och S, säger partiledaren till DN.


LÄS MER: Jan Björklund dementerar påstådda avgången


MP kan ingå i koalitionen

Och även Miljöpartiet är välkomna i en koalition, enligt Björklund.

Han är också öppen för en regering som består av bara Socialdemokraterna och Moderaterna – det skulle bli en handlingskraftig majoritetsregering, säger han i DN.

Men ett mittensamarbete mellan Socialdemokraterna, Liberalerna och Centern tror inte L-ledaren på.

– Jag tror inte på det. Vi behöver ha en regering som förfogar över en majoritet i riksdagen. Det är så stora utmaningar och många beslut som är tuffa och svåra. Om regeringen riskerar att bli nedröstad i riksdagen stup i ett så kommer det inte att fungera, säger han till DN.


LÄS MER: Kinberg Batra högst förtroende bland ledarna


M vill inte regera med S

Men om alliansen blir större om de rödgröna är målet att bilda en alliansregering.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra är inte inne på samma linje som Jan Björklund.

Till Dagens Nyheter säger hon att det inte är någon bra idé att bilda regering med S. Hon vill fälla Löfven och byta ut regeringen för att själv leda en alliansregering.

S öppna för samarbete

S däremot, är av en annan uppfattning. Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad välkomnar att Liberalerna öppnar upp för ett samarbete.

– Jag tror på samarbete mellan politiska partier och jag tycker att blockpolitiken är förlamande för svensk politik och för Sveriges utveckling, säger hon till TT.

Hon säger också att det är glädjande att ännu en borgerlig partiledare tar avstånd från Sverigedemokraterna.

Stefan Löfven har tidigare sagt att han inte avgår som partiledare – även om alliansen blir större än de rödgröna i nästa val.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.