Björklund kallar till möte – vill peta Cecilia Wikström

Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Foto: KRISTOFER SANDBERG

Liberalernas avgående partiledare Jan Björklund kallade partistyrelsen till en telefonkonferens klockan 10 i dag, kan Expressen nu berätta. 

Enligt källor i partiet vill partiledaren peta partiets toppnamn inför EU-valet, Cecilia Wikström – trots att han själv gratulerat henne till de välbetalda extraknäcken. 

SVT Nyheter uppger att Wikström fått ett ultimatum: lämna dina styrelseuppdrag eller lämna din plats på EU-listan.

Ämnet för den extrainkallade telefonkonferensen i dag var Cecilia Wikströms framtid i partiet och hennes kandidatur inför EU-valet i maj, erfar Expressen. 

Expressen talade strax före klockan 10 på torsdagen med en partistyrelseledamot som bekräftade den extrainkallade telefonkonferensen. 

– Men jag kan inte prata mer just nu. 

Stämmer det att ni ska diskutera Cecilia Wikström?

– Jag vill inte säga någonting om det just nu. 

Enligt uppgifter till Expressen är det den avgående partiledaren Jan Björklund som kallat in partistyrelsen. 

Och detta med anledning av uppgifterna i Sveriges television nyligen – att L-toppen Cecilia Wikström tjänar 70 000 kronor på extraknäck, varje månad, utöver lönen på 80 000 kronor som hon lyfter som EU-parlamentariker. 

Enligt Wikströms egen anmälan till Europaparlamentet kan summan på ett helår uppgå till ca 1,5 miljoner kronor. 

”Att ta kommersiella uppdrag på den är nivån är, trots att Wikström själv anser sig ha arbetskapaciteten, inte etiskt förenligt med uppdraget som Europaparlamentariker”, skrev nyligen ledarskribenten Patrik Oksanen på Helahalsingland.se

Wikströms extraknäck: Två styrelseuppdrag

Sedan förra året sitter Cecilia Wikström i styrelserna för företagen Beijer-Alma och Elekta.

På torsdagsförmiddagen uppgav SVT att partiledningen ger Wikström ett ultimatum: lämna dina styrelseuppdrag eller lämna din plats på EU-listan.

I februari meddelade Liberalerna att Wikström, som suttit i EU-parlamentet sedan 2009, är partiets toppkandidat även i år. 

– Jag kommer jobba 100 procent för mina väljare. Jag har hög arbetskapacitet och har efter 10 år i EU-parlamentet fått sådan rutin att jag kommer klara av detta också. Det är helt förenligt med mitt uppdrag som EU-parlamentariker, sa Cecilia Wikström själv till SVT förra månaden. 

Enligt uppgifter till Expressen vände sig Cecilia Wikström direkt till partiledaren Jan Björklund när hon blev erbjuden styrelseuppdragen. 

– Han gratulerade henne bara, det var allt, säger en uppgiftslämnare i dag. 

– Sen när det nu började blåsa fick han uppenbarligen kalla fötter. 

I helgen arrangerar Liberalerna riksmöte i Västerås för att behandla EU-valet. 

Expressen söker Cecilia Wikström och Jan Björklund. 

”Jag kommenterar inte när vi har interna möten”, skriver partiledarens pressekreterare Adam Alfredsson i ett sms. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.