Foto: Roger Vikström
 Foto: Roger Vikström

Björklund jämför lärarlegitimation med AT-tjänstgöring

Publicerad
Uppdaterad
Utbildningsminister Jan Björklund jämförde på en pressträff det introduktionsår som föreslås för nya lärare med den AT-tjänstgöring som nyutbildade läkare måste genomgå.
- När perioden är klar kan en ansökan om legitimation lämnas in, sade Björklund.
Enligt Jan Björklund är det ett stort problem att så många som 20 procent eller drygt 20 000 av landets lärare är obehöriga.
Ungefär hälften av dem har fast anställning och de kommer att få behålla sina tjänster även om lärarlegitimationen blir verklighet från sommaren 2012
Men de kommer inte, efter en övergångsperiod, att få sätta betyg.

Undantas från kravet

Några lärargrupper undantas från kravet på examen som villkor för legitimation. Det gäller yrkeslärare och modersmålslärare, eftersom deras bakgrund ofta skiljer sig mycket från andra lärares.
- En bygglärare rekryteras ofta från byggbranschen i 35–40-årsåldern och det fungerar inte att då kräva 3–4 års utbildning först, sade Björklund på pressträffen.

Vill inte prata löner

Björklund värjde sig för alla frågor om en legitimation inte också borde vara ett argument för högre lön för lärare, något som skulle kunna öka viljan för mer kvalificerade att söka sig till yrket. Han sade att han inte vill blanda sig i de pågående löneförhandlingarna mellan kommunerna och lärarfacken.
- Frågan om lärarlegitimation är ingen stridsfråga för oss och vi kommer inte att säga att vi är emot det. Men den kommer inte att innebära någon större revolution för vare sig lärare eller elever, säger Rossana Dinamarca som representerar Vänsterpartiet i riksdagens utbildningsutskott.

Vill satsa på fortbildning

Dinamarca anser det är viktigareatt satsa på att fortbilda obehöriga lärare och se till att öka lärartätheten än att lägga mycket kraft på legitimation.
- Det är jätteviktigt att eleverna får behöriga lärare, säger hon.
Men hon välkomnar att det inte ska gå att fastanställa obehöriga lärare.
- I dag finns det en öppning att göra det och det har friskolor utnyttjat på grund av att det blir billigare, hävdar Dinamarca.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag