Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Björklund: Ingen ska behöva vara rädd

Jan Björklund (FP).

På onsdagen kom Skolinspektionens beslut: Riksinternatet Lundsberg stängs.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) kallar rapporterna från skolan upprörande, men kommenterar inte beslutet att stänga Lundsberg.

– Det med misshandeln i helgen är ju bara den sista i en lång rad av händelser. Jag blir upprörd, säger Jan Björklund (FP) till Expressen.se.

Björklund tycker att många av händelserna som rapporterats har hänt på Lundsberg är "upprörande". Och konstaterar att skolinspektionen ska måna om elevernas trygghet, och därmed kan stänga skolan när de bedömer att det gått för långt.

Skolinspektionen avslutade sin inspektion så sent som i april och sade sig vara nöjd med de åtgärder Lundsberg hade vidtagit.

– Det är svårbedömt. Man vidtar åtgärder, räcker det eller inte? Men jag upplever att generaldirektören var självkritisk till det beslutet i dag, säger Jan Björklund till Expressen.se.

Inspektionens rekommendation att stoppa statsbidraget till skolan bereds av regeringens jurister.

– Besked kommer så snart som möjligt, men inte i dag, säger Björklund till TT.

Kräver snabbt besked om nya skolor

En av de sorgligare aspekterna av beslutet, enligt skolministern, är att många elever känner sig oskyldiga. Han kräver därför ett snabbt besked från berörda hemkommuner och Lundsbergs ledning om elevernas fortsatta skolgång.

– Det är klart att det här skapar nu en mycket stor oro och säkert besvikelse och många är ledsna. I synnerhet alla de som känner att de inte har gjort något fel, de har skött sig. De ska snabbt som möjligt få besked, antingen redan i morgon eller de allra närmaste dagarna om hur deras skolgång ska ordnas, säger Björklund.

Av ungefär 200 elever har ett tiotal föräldrar som bor utomlands och en diskussion pågår kring hur de ska tas om hand när internatet stänger.

Internatskolor under utredning

En utredning om internatskolor pågår sedan en tid, och enligt Jan Björklund ska den vara klar närmaste månaden.

– Den dröjer egentligen inte utan det är en utredning inte bara om riksinternaten, utan om svenska skolor i utlandet och internationella skolor. Det är en lång rad ganska komplicerade frågor som ligger i utredningen, säger Jan Björklund.

– Min utgångspunkt har varit att riksinternatskolorna bör ha samma villkor som alla andra friskolor.

Har de spelat ut sin roll, de här skolorna?

- Lagstiftningsmässigt bör de behandlas som vilken skola som helst. Men om föräldrarna vill att eleverna ska bo vid skolan så, vi lever ju i ett fritt land så det kommer alltid att vara möjligt att välja det. Men att de här skolorna behandlas i en särskild gräddfil i lagstiftningen och därigenom får särskilda bidrag, det menar jag att det systemet bör vi lämna bakom oss.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.