Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Björklund har lägst förtroende i Alliansen

Det är rejäl uppförsbacke för Jan Björklund inför riksmötet i Västerås.
Foto: Izabelle Nordfjell

Inför Folkpartiets riksmöte i Västerås nås partiledaren Jan Björklund återigen av dystra siffror.

Bland Allianspartierna är han den ledaren med lägst förtroendesiffror, visar en Novusmätning presenterad av TV4Nyheterna.

Nu höjs kritiska röster inom partiet – riktade mot toppen.

Folkpartiet går igenom en tuff period. Valet i höstas var att betrakta som en katastrof där partiet bara nådde 5,4 procent av landets röster – och stödet har sedan dess sjunkit ytterligare.

Lagom till FP:s riksmöte i Västerås som hålls i helgen presenterar TV4Nyheterna en Novusmätning, där Jan Björklund är den partiledare i Alliansen som har lägst förtroendesiffror.

Kritiska liberala röster

Bara 19 procent av de tillfrågade i mätningen säger sig ha stort förtroende för partiledaren, att jämföra med 25 procent från i fjol. Det här har fått liberala röster att ifrågasätta Björklunds roll.

– Han har haft sin tid nu. Han har inte riktigt lyckats vända partiets utveckling. Det är dags för nya krafter att ta över som kan föra partiet i en mer socialliberal inriktning, säger Marcus Bohlin, liberal ledarskribent i Sundsvalls Tidning, till TV4Nyheterna.

Samtidigt verkar partiledarens stöd bland partikamraterna svaja, rapporterar nyhetskanalen. Mathias Sundin ordförande för partidistriktet i Östergötland, är en av dem som tycker att FP:s spiral nedåt måste brytas genom en tydligare dialog inom partiet.

– Just att vi har tappat stöd så länge så tror jag att vi behöver ha en rejäl debatt om vart vi ska ta vägen någonstans. Naturligtvis är det partiledarna som har störst inflytande över detta, även om vi alla är skyldiga, säger han till TV4Nyheterna.

Medhåll från ungdomsförbundet

Han får medhåll från ungdomsförbundet, Luf:

– Vi ligger omkring fyraprocentsspärren i många av mätningarna som kommer, och nu måste partiet visa att man är redo att förnyas och förändras för att vinna ett större förtroende bland väljarkåren, säger Linda Nordlund, ordförande, till kanalen.

Centerpartiets Annie Löf delar förstaplatsen i mätningen, bland de partiledare som har störst förtroende, tillsammans med KD:s avgående Göran Hägglund. Där uppger 25 procent av de tillfrågade i undersökningen att de har mycket stort förtroende – vilket är två procent mer än nytillträdda Moderatledaren, Anna Kinberg Batra. Hon når upp till 23 procent.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.