Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Björklund: Det är mycket allvarligt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix

Det krävs bara 0,1 på högskoleprovet för att komma in på lärarutbildningen, enligt en granskning som DN har gjort.

En mycket allvarlig utveckling, menar utbildningsminister Jan Björklund (FP).

– Vi måste få upp attraktionskraften för lärarutbildningen, säger han till Expressen.se.

Söktrycket på landets lärarutbildningar minskat dramatiskt de senaste åren. Under höstterminen 2012 antogs 123 personer till utbildningarna med ett högskoleprovsresultat på 0,1, visar en granskning som DN har gjort. Ett resultat som är lägre än om man skulle svara slumpvis på frågorna, enligt tidningen.

Varit så i 20 år

Sa här sa utbildningsminister Jan Björklund om siffrorna när Expressen.se ställde honom inför uppgifterna efter en tv-sändning i morse.

– Det är mycket allvarligt och så här har det varit i 20 år, att vi inte har tillräckligt med sökande till lärarutbildningen vilket gör att alla kommer in som uppfyller baskraven. Vi måste få upp attraktionskraften i läraryrket, det är därför vi höjer lärarlönerna, inför legitimation och gör utbildningen bättre, säger han.

Det här är ditt partis viktigaste fråga och ni har varit vid makten i drygt sex år. Varför ser det fortfarande ut så här?

– Det är därför vi nu lägger om skolpolitiken för att öka attraktionskraften för läraryrket. Lärarlegitimationen är under införande, vi inför en stor karriärreform i höst och kommunen och staten höjer tillsammans lärarlönerna och en ny utbildning har startat.

– Min bedömning är att det här kommer vända uppåt men det kommer säkert ta ett tag, säger Jan Björklund.

Snittbetyget sjunker

Höstterminen 2008 låg snittbetyget på högskoleprovet för grundlärare på 0,7. Fyra år senare, under höstterminen 2012, var samma siffra 0,5, enligt DN.

På frågan vilket ansvar Jan Björklund själv har i den negativa utvecklingen hänvisar han än en gång till den skolreform som regeringen nu drar igenom.

– Mitt ansvar är nu att lägga om så att det blir bättre, och det är ju det vi gör. Vi utför den största utbildningsreformen i svensk historia sedan 1840-talet. Nu gäller det att fullfölja de reformerna med full kraft, det är det viktigaste, säger Jan Björklund.

Kritik från Miljöpartiet

Men Miljöpartiets Gustav Fridolin är inte imponerad av Jan Björklunds löften. När Expressen.se når honom är han själv på väg ut från en av de lektioner han håller en gång i veckan som lärare på en folkhögskola. Fridolin håller visserligen med Björklund om att lärarna måste få mer betalt om den negativa statustrenden ska brytas, men enligt honom är en förbättrad arbetsmiljö för lärarna en minst lika viktig del.
– Man behöver inte vara Marie Curie för att inse vad som behöver göras. Det handlar om att höja lönen och att förbättra arbetsmiljön genom att ta bort pappersarbetet så att läraryrket förblir ett kreativt yrke. 9 av 10 lärare säger att deras administrativa arbetsuppgifter har ökat sedan Jan Björklund blev utbildningsminister.
– I dag har man i genomsnitt en kvarts förberedelsetid inför en lektion, då ska man hinna förbereda sig, prata med den elev som behöver extra stöd och man ska hinna rätta uppgifter och rätta uppsatser. Det funkar inte, det ger ingen kvalitet till undervisningen och då drar sig folk från att bli lärare, säger Gustav Fridolin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.