Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Carl Bildt: ”Kommer orsaka skador i flera år framöver”

Theresa May fick uppleva ett nytt nederlag i brittiska parlamentet. Foto: HOUSE OF COMMONS / AP TT NYHETSBYRÅN
Jeremy Corbyn tycker att det kan vara dags för ett nyval.Foto: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT / / EPA TT NYHETSBYRÅN
Jan Björklund börjar tröttna.Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Tidigare utrikesministern Carl Bildt. Foto: MICHAELA HASANOVIC
Theresa May. Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Efter nya nederlaget – nu ska britterna rösta om att lämna EU utan ett avtal. 

EU-minister Hans Dahlgren (S) varnar för ett mardrömsscenario: 

– Fattas det inte några andra beslut så kommer britterna att krascha ur EU – och då är det en allvarlig situation, säger han. 

”Att krascha ut ur EU utan ett avtal kommer orsaka skador för båda sidor i flera år framöver”, skriver Carl Bildt på Twitter.

391 mot 242. 

Det blev resultat när brittiska parlamentet för andra gången röstade om Theresa Mays brexitavtal. 

Nu väntar en ny omröstning redan på onsdagen om huruvida Storbritannien ska lämna EU utan ett avtal – en så kallad hård brexit. 

Hans Dahlgren: ”Det värsta alternativet som finns”

Sveriges EU-minister Hans Dahlgren ser med pessimism på resultatet. 

– Det har lett oss till ett allvarligt läge, där underhuset två gånger har förkastat de avtal som brittiska regeringen har förhandlat fram med oss andra inom EU. Nu är det bara 17 dagar kvar till den 29 mars. Och fattas det inte några andra beslut så kommer britterna att krascha ur EU – och då är det en allvarlig situation. För britterna själva i första hand men även för oss andra inom EU. Det är det värsta alternativet som finns, att de går ur EU utan ordnade förhållanden, säger Hans Dahlgren. 

 

Dahlgren om Theresa May: ”Oklart vad hon vill”

Förutom hård brexit, vilka andra alternativ finns? 

– Theresa May har sagt att de under onsdagen ska ha en omröstning om de ska lämna utan ett avtal. En sådan omröstning har de haft tidigare också och då har det blivit ett nej till en ”no-deal”, så det får man väl räkna att det blir även under onsdagen. Och då har May sagt att hon som nästa steg, under torsdagen, ska ha en omröstning om man ska begära en förlängning av utträdestiden. Så att det inte blir den 29 mars utan ett något senare datum. Men hon har inte sagt vilket datum, eller vad det är som ska hända. Vad är det för nytt som ska kunna hända fram till dess? Så det är väldigt oklart vad hon egentligen vill för någon som sitter vid sidan om, säger Dahlgren. 

Theresa May lämnar parlamentet efter det förkrossande nederlaget i Brexit-omröstningen. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

 

Vilket tycker du vore det bästa alternativet?

– Det allra bästa är om man godkänner avtalet som vi förhandlat fram. För det är bra för britterna och det är bra för oss. Det skulle innebära att det blir ordnade former både för de svenskar som bor i Storbritannien och de britter som bor i Sverige. Det blir avtalat om hur man ska göra med de pengar som britterna är skyldiga oss inom EU. Det blir så att man undviker den hårda gränsen mellan Nordirland och republiken Irland och det blir en bra övergångstid, under vilken britterna kan förhandla om den nya relationen mellan EU och Storbritannien. 

Utesluter inte ny folkomröstning om brexit

Ser du något utrymme för en ny folkomröstning om brexit? 

– Ja, det är ju något som den brittiska regeringen i sådana fall måste föreslå. Men jag hörde Theresa May när hon talade direkt efter omröstningen att hon nämnde detta som en möjlig option. Osvuret är nog bäst, men det har inte varit sannolikt hittills. 

Skulle du välkomna en sådan omröstning? 

– Nej, det får britterna själva bestämma hur de ska ha det, det ska inte jag ha någon åsikt om utan det är deras val. 

Enligt Europeiska rådets ordförande Donald Tusk så har risken för att lämna EU utan ett avtal ökat ”signifikant”, rapporterar AFP. 

– Från EU:s håll har vi gjort allt vi har kunnat för att nå en överenskommelse, säger en talesperson för Donald Tusk.

Reaktionerna efter att brexit-avtalet röstats ner

Sveriges tidigare utrikesminister Carl Bildt befinner sig i London. På Twitter skriver han om oron över att britterna lämnar utan ett avtal.

”Att krascha ut ur EU utan ett avtal kommer orsaka skador på båda sidor i flera år framöver. Brittisk politik är nu ute på okänt vatten”, skriver Bildt. 

På sitt svenska Twitterkonto har Carl Bildt publicerat ett videoinlägg där han kallar processen för lika dramatisk som tragisk.

– Nu är det tumult. Nu är det osäkerhet. Det är den osäkraste situation som har rått i brittisk politik inte bara i mannaminne utan mycket längre, säger han. 

https://twitter.com/carlbildt/status/1105599203210866688

Jan Björklund skriver om Storbritanniens politiska läge på Twitter:

Allvarligt. Brexit utan avtal. Dags för ny folkomröstning i UK. Det var inte detta kaos britterna röstade på.

https://twitter.com/bjorklundjan/status/1105549634884251654

Riksdagsledamoten Tomas Tobé (M) skriver på Twitter: 

Det kaos som brexit innebär har vi nog tyvärr bara sett början på. Mays nederlag idag är ytterligare ett steg mot ett utträde utan avtal vilket vore en katastrof. Vilka politiska ledare som kommer därefter vill jag inte ens tänka på”. 

https://twitter.com/tomastobe/status/1105554696570327046


EU-parlamentarikern Fredrick Federley skriver att det kan vara ”game over” för brexit. 

”Med bara ett fåtal dagar kvar är det fortfarande en vilsen ökenvandring”, skriver han på Twitter.

https://twitter.com/federley/status/1105553703992467459

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) på Twitter: 

”Ja, vad säger man..”

Ledamot: Ny omröstning kan bli nödvändig

Theresa May beklagade resultat i omröstningen samtidigt som Jeremy Corbyn sade att det kanske var dags för ett nyval. 

Londons borgmästare Sadiq Khan välkomnar beskedet att avtalets röstats ner. 

– Det är dags att ge det brittiska folket det sista ordet gällande brexit, säger han enligt Sky News. 

Parlamentsledamoten Richard Burgon säger att en ny folkomröstning kan ”bli nödvändig” för att bryta parlamentets dödläge, enligt BBC. 

Om det blir en hård brexit så menar Hans Dahlgren att EU och Sverige har rustat sig. 

– Vi har förberett oss sedan förra sommaren. Dels med att ta fram förordningar och föreslå lagar som gör det möjligt för britter i Sverige, och svenskar i Storbritannien, att få ungefär samma villkor också efter en hård brexit som de skulle haft annars. Men det handlar också om att se till att vi har ordentliga undantagsregler om det skulle bli hård brexit vad gäller läkemedelsförsörjning och tillstånd för flygtransporter. Så att flygplan kan fortsätta flyga mellan Stockholm och London till exempel. Även när det gäller de finansiella transaktionerna, att de kan fortsätta obehindrade efter en hård brexit, säger Hans Dahlgren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.