I går lade Jan Björklund fram den nya läroplanen för grundskolan som ska börja gälla hösten 2011.
Läroplanen ska enligt ministern innehålla färre, men tydligare, kunskapskrav. Krav som ska kunna omsättas i det nya betygssystemet med betygen från A till E och ett F för underkänt.
Debatten inför läroplanens presentation har rört att skolverket ville stryka kristendomens särställning inom religionsundervisningen.
Men där satte Björklund ned foten och körde över myndigheten.
- Kristendomen är en del av vårt kulturarv, som påverkat vårt land så otroligt mycket mer än andra religioner, säger Björklund.
FP-ledaren fick då beröm från SD-ledaren Jimmie Åkesson, medan han fick utstå intern FP-kritik för att det var en "flirt med främlingsrädsla".
Knäppte verket på näsan
Men Björklund vurmar inte bara för kristendomen. Han knäppte också skolverket pånäsan i historieämnet.
I ett remissutkast hade skolverket nämligen slängt ut antiken och medeltiden för att den moderna historien skulle få breda ut sig mer på det begränsade antalet historietimmar.
"Det blev en debatt"
Men att myndigheten ville skrota antiken och medeltiden väckte reaktioner - inte minst från den ansvarige ministern. Jan Björklund förklarar:
- Det blev en debatt där även jag deltog. Det blev en stark kritik och då strök skolverket det.
Historieprofessorn Dick Harrison deltog i debatten och försvaret av antiken och medeltiden - som i går alltså fastslogs av Björklund i går.
Civilisationens vagga
"Antikens medelhavskulturer, inte bara den grekisk-romerska utani lika hög grad den främreorientaliska, utgörvaggan för hela den moderna västerländska civilisationen", har Dick Harrison skrivit i frågan.