Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Björklund attackerad: "Det var obehagligt"

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) attackerades av en aggressiv bosättare under ett besök på Västbanken på onsdagen.

Ministerns livvakter var tvungna att ingripa.

- Det var obehagligt, säger Jan Björklund till TT.

Jan Björklund är nu på ett officiellt besök i Israel och Palestina.

Men under en rundvandring i en bosättning i centrala Hebron på Västbanken tvingades utbildningsministern fly efter att ha attackerats fysiskt.

- Det var obehagligt, det var en mycket aggressiv person som gick till attack. Det hände i en gatumiljö och det fanns mycket människor där. Men plötsligt var den här personen väldigt nära och väldigt aggressiv, säger Jan Björklund till TT.

– En av Jan Björklunds livvakter från säkerhetspolisen fick ingripa och det uppstod ett handgemäng mellan de två, säger Björklands presschef Anders Andrén.

Rundvandringen avbröts

Soldater från den israeliska armén var också närvarande och efter attacken rekommenderade de att rundvandringen genast skulle avbrytas.

– Då gjorde vi det helt enkelt, säger Anders Andrén.

Säkerhetspolisen är förtegen om händelsen.

– Jag kan bekräfta att det inträffade en smärre incident i dag. Men jag går inte in på några detaljer. Det hela var odramatiskt och den här situationen löstes på ett snabbt och smidigt sätt, säger Sirpa Franzén, pressinformatör på Säpo.

"Spänd stämning"

Anders Andrén tror inte att bosättaren som attackerade Björklund visste att det var den svenske utbildningsministern som hon gav sig på.

– Det är en spänd stämning mellan de illegala bosättningarna och omgivningen. Vi var ju en delegation från Sverige och vi såg inte direkt ut som vanliga Hebron-bor, säger han.

Situationen är ingenting som den svenska folkpariledaren är van vid.

– Det är klart att det är väldigt ovanligt att livvakterna behöver ingripa.

Jan Björklund är på besök i Israel och Palestina. Han har bland annat träffat Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och ska träffa den palestinska presidenten Mahmoud Abbas på torsdag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.