Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Björklund: Alliansen kan stoppa skattehöjningar

Jan Björklund säger på en pressträff att han inte ser det som sannolikt med en alliansregering före valet 2018. De förslag som lagts fram från andra allianspartier håller inte, enligt Björklund. Foto: Christian Örnberg
Liberalernas partiledare Jan Björklund säger på en pressträff att han inte ser det som sannolikt med en alliansregering före valet 2018. Foto: Olle Sporrong
Jan Björklund säger på en pressträff att han inte ser det som sannolikt med en alliansregering före valet 2018. De förslag som lagts fram från andra allianspartier håller inte, enligt Björklund. Foto: Johan Jeppsson / JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN

Liberalernas partiledare Jan Björklund säger på en pressträff att han inte ser det som sannolikt med en alliansregering före valet 2018. De förslag som lagts fram från andra allianspartier håller inte, enligt Björklund.

– Men vi kommer att kunna enas om att stoppa skattehöjningarna, säger Björklund.

Han tillägger att samtal pågår och att det är hans förhoppning att Alliansen ska kunna enas om en väg.

Jan Björklund vidhåller att det inte finns någon grund för en gemensam Alliansbudget före valet nästa år, L och C är emot. Och Centerns variant om att försöka stoppa enskilda delar, som skattehöjningar, genom gemensamma reservationer i finansutskottet, håller inte heller.

– Det bryter mot budgetreglerna, säger Björklund.

Framstötar om en stor skattereform

Liberalerna förordar en egen variant för att stoppa skattehöjningar som högre statlig skatt, 3:12 regler och flygskatt genom att göra gemensamma uttalanden mot dem i samband med vårbudgeten och få majoritet för dem med stöd av Sverigedemokraterna. Om regeringen sedan ändå lägger fram de skarpa skatteförslagen i höstbudgeten utesluter han inte en krav på en misstroendeomröstning mot finansministern.

På en fråga om L skulle fullfölja ett krav på misstroende mot finansministern om statsministern säger att det kan innebära att regeringen avgår, säger Björklund:

– Det går inte att spekulera om nu.

På en fråga på pressträffen om varför Liberalerna inte tar initiativ till förhandlingar med regeringen om skatter säger han att L har gjort framstötar om en stor skattereform, med sänkta skatter på jobb och företagande.

– Varje gång har regeringen kommit tillbaka och har gjort upp med Vänsterpartiet, säger Björklund.