Bjöd in tiggaren och fick en vän för livet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jörgen Grankvist klarade inte av att se tiggaren Valentin Husear sova i kylan på natten. Så han bjöd in honom till sitt hem. Nu har de bott ihop i två veckor.
Foto: Gunilla Sjögren/Västerbottens-Kuriren

Jörgen Grankvist klarade inte av att se tiggaren Valentin Husear sova i kylan på natten.

Så han bjöd in honom till sitt hem.

Nu har de bott tillsammans i två veckor och blivit goda vänner, som VK var först med att skriva.

– Folk har sagt att jag är en hjälte, det är jag absolut inte. Jag är bara mänsklig, säger Jörgen Grankvist.

Varje kväll när Jörgen Grankvist gick ut i med hunden såg han en tiggare som försökte sova i sin bil, i ett försök att skydda sig från den 25 minusgradiga kylan i Storuman i Västerbotten.

Till slut klarade Jörgen inte av att se det längre och erbjöd tiggaren, som heter Valentin Husear, att sova hemma i hans hus.

– Han var jävligt misstänksam, haha, man pratar om att folk är misstänksamma mot utlänningar, men han blev misstänksam när han blev erbjuden att sova i ett varmt hus, säger Jörgen Grankvist till Expressen och fortsätter:

– Det tog bara en halvtimme innan han stod utanför dörren och frågade om han fick komma in.

Bott tillsammans i två veckor

Sen dess har det gått två veckor, och varje natt har Valentin Husear spenderat i villan. Tidigt på morgonen lämnar han huset för att försöka skramla ihop lite pengar, innan han återvänder igen på kvällen. Då brukar han och Jörgen titta lite på tv ihop, och prata med varandra så gott det går.

– Vi lyckas prata förvånansvärt bra. Det är lite teckenspråk, lite svengelska, det är inga problem faktiskt. Det är så internationellt med teckenspråk, säger Jörgen Grankvist.

– Jag har dragit med honom ut bland folk på byn. Jag är lite förvånad, generellt är många småbyar lite främlingsfientliga, men här har de varit otroligt stödjande, säger Jörgen Grankvist och berättar att ortsbor har varit inom och lämnat mat och kläder, bland annat en varm skoteroverall.

En vän för livet

Valentin Husear ska stanna hemma hos Jörgen Grankvist till slutet av januari. Då reser han hem till Rumänien igen. I maj kommer han tillbaka till Sverige, då med sin fru.

– Då har jag lovat att de ska få bo här också, säger Jörgen Grankvist.

Men sin fyraåriga dotter tar han inte med sig. Jörgen berättar att Valentin inte vill att hon ska se sin pappa tigga.

Att Jörgen erbjud Valentin en sovplats är inget han har ångrat, säger han.

– Jag tänkte lite att det får bära eller brista. Och det bar absolut, det är inga problem alls. Han är artigare än alla andra jag någonsin träffat, han frågar till och med om han får hämta ett glas vatten. En morgon när jag vaknade hade han städat hela köket. Jag tror att det är en vän för livet, åtminstone har det satt spår för resten av livet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.