Jörgen Grankvist klarade inte av att se tiggaren Valentin Husear sova i kylan på natten. Så han bjöd in honom till sitt hem. Nu har de bott ihop i två veckor. Foto: Gunilla Sjögren/Västerbottens-Kuriren
Jörgen Grankvist klarade inte av att se tiggaren Valentin Husear sova i kylan på natten. Så han bjöd in honom till sitt hem. Nu har de bott ihop i två veckor. Foto: Gunilla Sjögren/Västerbottens-Kuriren

Bjöd in tiggaren och fick en vän för livet

Publicerad

Jörgen Grankvist klarade inte av att se tiggaren Valentin Husear sova i kylan på natten.

Så han bjöd in honom till sitt hem.

Nu har de bott tillsammans i två veckor och blivit goda vänner, som VK var först med att skriva.

– Folk har sagt att jag är en hjälte, det är jag absolut inte. Jag är bara mänsklig, säger Jörgen Grankvist.

Varje kväll när Jörgen Grankvist gick ut i med hunden såg han en tiggare som försökte sova i sin bil, i ett försök att skydda sig från den 25 minusgradiga kylan i Storuman i Västerbotten.

Till slut klarade Jörgen inte av att se det längre och erbjöd tiggaren, som heter Valentin Husear, att sova hemma i hans hus.

– Han var jävligt misstänksam, haha, man pratar om att folk är misstänksamma mot utlänningar, men han blev misstänksam när han blev erbjuden att sova i ett varmt hus, säger Jörgen Grankvist till Expressen och fortsätter:

– Det tog bara en halvtimme innan han stod utanför dörren och frågade om han fick komma in.

Bott tillsammans i två veckor

Sen dess har det gått två veckor, och varje natt har Valentin Husear spenderat i villan. Tidigt på morgonen lämnar han huset för att försöka skramla ihop lite pengar, innan han återvänder igen på kvällen. Då brukar han och Jörgen titta lite på tv ihop, och prata med varandra så gott det går.

– Vi lyckas prata förvånansvärt bra. Det är lite teckenspråk, lite svengelska, det är inga problem faktiskt. Det är så internationellt med teckenspråk, säger Jörgen Grankvist.

– Jag har dragit med honom ut bland folk på byn. Jag är lite förvånad, generellt är många småbyar lite främlingsfientliga, men här har de varit otroligt stödjande, säger Jörgen Grankvist och berättar att ortsbor har varit inom och lämnat mat och kläder, bland annat en varm skoteroverall.

En vän för livet

Valentin Husear ska stanna hemma hos Jörgen Grankvist till slutet av januari. Då reser han hem till Rumänien igen. I maj kommer han tillbaka till Sverige, då med sin fru.

– Då har jag lovat att de ska få bo här också, säger Jörgen Grankvist.

Men sin fyraåriga dotter tar han inte med sig. Jörgen berättar att Valentin inte vill att hon ska se sin pappa tigga.

Att Jörgen erbjud Valentin en sovplats är inget han har ångrat, säger han.

– Jag tänkte lite att det får bära eller brista. Och det bar absolut, det är inga problem alls. Han är artigare än alla andra jag någonsin träffat, han frågar till och med om han får hämta ett glas vatten. En morgon när jag vaknade hade han städat hela köket. Jag tror att det är en vän för livet, åtminstone har det satt spår för resten av livet.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag