Bittra maktstriden om SD Stockholm avgörs

William Hahne utmanar om makten inom Sverigedemokraterna i Stockholm.
Foto: Sven Lindwall

Det pågår en bitter maktstrid inom Sverigedemokraterna Stockolms stad - och nu avgörs vilken sida som vunnit majoriteten av medlemmarna.

Maktkampen beräknas få sitt avgörande senare på söndagskvällen när frågan om huruvida den sittande styrelsen med ordföranden Maria Danielsson i spetsen får sitta kvar - eller om de tvingas bort av utmanaren William Hahne.

– Jag hoppads att det blir ett sakligt möte och fair play, säger William Hahne.

Vid 16.30-tiden hade mötet ännu inte kommit i gång.

Årsmötet var satt att börja klockan 16 men har av oklar anledning blivit försenat.

I snålblåsten utanför medborgarhuset i Alvik har hundratals SD Stockholm-medlemmar samlats.

Om några timmar, vid 21-tiden väntas SD Stockholm ha gjort sitt val över vem som ska hålla i ordförandeklubban det kommande året.

Expressen har i en rad artiklar berättat om den bittra maktstrid som utbrutit mellan SD Stockholms sittande styrelse och vice SDU-ordföranden William Hahne som öppet utmanat Maria Danielsson om makten i lokalavdelningen.

För några veckor sedan presenterade han sitt styrelseförslag innehållande en rad högutbildade medlemmar.

Förslaget har mötts av kritik från moderpartiet som menar att flera av dem har en ideologisk avvikande profil, vilket bara var ett i raden av kängor mellan framstående partiföreträdare.

– Det är ganska uppenbart att man gjort sitt yttersta att påverka utfallet för årsmötet i dag, och det är väldigt synd, säger William Hahne.

Vid 16.20 anlände riksdagsledamoten Martin Kinnunen till mötet, men valde att inte prata med William Hahne som stod utanför och värvade de sista rösterna.

– Jag kommer att stödja valberedningens förslag. Jag tycker det är ett bra förslag. 

Vad tycker du om William Hahnes styrelseförslag?

– Jag föredrar valberedningens förslag.

Vad gäller de många angreppen från de olika sidorna vidhåller William Hahne att det är han och hans supportrar som spelat med öppna kort.

– Kort efter att jag offentliggjorde min ordförandekandidatur så öppnades ett personärende mot mig. Jag fick ta emot förtäckta hot om uteslutning, så det har varit lite stormigt, men jag hoppas att mötet fortlöper med fair play och god ton, säger William Hahne.

Han säger sig ha försökt få tag på Maria Danielsson en tid för att tala om situationen i lokalavdelningen - men misslyckats.

– Jag har försökt få tag på henne, men jag har misslyckats med det.

Maria Danielsson ville inte svara på några frågor inför mötet.

Vid 19-tiden hade en handfull medlemmar lämnat mötet - innan den viktiga voteringen börjat.

– Som det verkar nu är det fifty-fifty, säger en mötesdeltagare.

Under kvällen uppstod också problem för mötet då ett antal personer som uppges vara betalande medlemmar inte fanns med på röstlängden.

Skälen bakom är oklara.

Från början var det tänkt att ett resultat skulle vara klart vid 21-tiden, men mötet har dragit ut på tid.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.